RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flykter fra familien

Sist oppdatert:
Et økende antall ungdommer må flykte fra sin familie og trusler om tvangsekteskap. I Hordaland fikk flere hemmelig adresse og nytt navn i fjor.

Antall henvendelser fra unge som trenger hjelp til å unnslippe tvangsekteskap øker, skriver Bergens Tidende. Bare i Hordaland fikk sju-åtte ungdommer i fjor hemmelig adresse. Noen fikk også nytt navn. I 2004 hadde Røde Kors 356 henvendelser på landsbasis. Det er særlig mindreårige kurdiske jenter som tar kontakt.

- Det er blitt trygt å reise tilbake mange steder i Irak, og flere foreldre ønsker derfor å sende barna hjem for å gifte seg, sier Bente Glamo, prosjektmedarbeider i Røde Kors' tvangsekteskapsprogram til avisen.

I Nord-Irak er det ikke uvanlig å gifte seg i 13-15 års alderen.

Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) fikk i fjor over 400 henvendelser og behandlet 72 krisesaker, mot 15-20 saker i 2001.

- 99 prosent av de unge ønsker ikke å anmelde foreldrene sine. For å få foreldrene dømt, må de vitne i retten. Det er de sjelden villige til. De vil bare ut av situasjonen, sier Gerd Fleischer, organisasjonsleder i SEIF, til Bergens Tidende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere