*Nettavisen* Nyheter.

Flykter fra sine norske menn

Foto: (Grethe Nygaard/Haugesunds Avis)

Utenlandske kvinner kommer til krisesentrene fordi de er i ferd med å bli «byttet ut».

17.01.12 07:37

De kom til Norge med løfter om kjærlighet og et bedre liv, men ender opp med å oppsøke krisesenteret.

Ved krisesentrene på Stord og i Haugesund tok de imot 73 kvinner.

29 av disse var utenlandske kvinner som flyktet fra sin norske ektemann eller samboer, skriver Haugesunds Avis.

- Det er mange fortvilte kvinner vi møter, og det er bare de som kommer hit. Dette er kvinner som ikke vet hvor de skal gjøre av seg, sier May Lise Skogøy, daglig leder for Krisesenter Vest til Nettavisen.

Kvinnene som har giftet seg med en norsk mann opplever at de blir trakassert og behandlet som om de er mindre verdt. De sliter også mer med den psykiske volden enn fysisk vold.

- De opplever at de bare blir byttet ut, opplyser Skogøy. Ektemannen har allerede vært på nett for finne seg ny kone før kvinnene ankommer krisesenteret.

- Ikke alle kvinner som kommer til Norge får det godt. Dette er et problem som heller ikke er så kjent, legger hun til.

Til Hugesunds Avis forteller hun at enkelte av disse kvinnene blant annet lider under at de ikke har fått nok mat i sitt eget hjem. I tillegg til at deres menn går lei sine utenlandske koner, blir de kritisert for å ikke lage skikkelig mat.

- Jeg tenker at mange av disse kvinnene ikke kjenner det norske hjelpeapparatet skikkelig. De står overfor store utfordringer, sier familievoldskoordinator ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Hilde Solland Plassen, til avisen.

Skogøy ønsker å understreke at veldig mange utenlandske kvinner som kommer til Norge for å bo med norske menn også har det godt.

Les også: To av ti anmeldelser om familievold ender med dom

Stor debatt på Facebook
Etter at Nettavisen publiserte saken, har den skapt stor debatt på avisens Facebookside.

- Kvinner ...norske spesielt, har spilt seg selv ut på sidelinjen...bortskjemte tangskjebber .....rollemønsteret er snudd på hodet...venninneferier i tyrkia....shopping i London med et utsvevende sexliv....når gubben ønsker seg en langhelg med "gutta" så blir det et himla liv...nei...her er vi nå fristilt fra alt gnell og syt...vi trives med det 8 åringen og jeg...får så være at jeg må støvsuge selv, skriver en mannlig leser.

- Jeg har vært vitne til hvordan en Norsk mann mishandler sin utenlandske kone og hennes barn på det verste, han hadde ikke heller ikke noen god økonomi så han hadde vel egentlig ikke råd til å hente seg en kone. Men jeg har også venner både kvinner og menn som har giftet seg med utenlandske, og som lever lykkelige i lag. Husk at når du peker på andre har du ni fingrer mot deg selv :), skriver en kvinne.

- Til alle dere kvinner som skriver hær...må bare få si at mange av di man folkene som finner seg utenlandske damer er menn som bare har hatt helvete med norske damer...og di forguder sine utenlandske damer....husk alle er ikke like og det gjelder både kvinner og menn...., skriver en annen kvinne.

Fortsett debatten, under eller delta i debatten på Nettavisens Facebookside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.