*Nettavisen* Nyheter.

Flyktninghjelpen: - Vi må doble bistanden til Syria

KUTTER: Flyktninghjelpen er glad for at kuttet i bistandsbudsjettet blir mindre, men er skuffet over at politikerne likevel kutter i bistand. Bildet viser flyktninger på grensen mellom Kongo og Rwanda. Foto: Alain Wandimoyi (Afp)

Flyktningenhjelpen advarer mot bistandskuttet til regjeringen.

Regjeringen ville ta 4,2 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet og bruke pengene på flyktninger her hjemme, men kuttet nå redusert til om lag 1,7 milliarder kroner.

Flyktninghjelpen er imidlertid langt fra fornøyd.

- Dette er et skritt i riktig retning, men vi er ikke engang tilbake der vi var når budsjettet ble lagt fram, og det er for dårlig, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

UKLOKT: Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, avbildet sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande. Nesse er skuffet over at det blir et bistandskutt, og mener det er uklokt. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Uklokt på lang sikt

Nesse legger ikke skjul på at han er skuffet.

- Det blir veldig feil at det er der vi kutter mest når vi får utfordringer her hjemme. Jeg tror det er uklokt på lang sikt, sier han.

Han hadde håpet at politikerne i budsjettforhandlingene i det minste hadde klart å nulle ut kuttet.

- Vi er skuffet over et samlet politisk Norge som er enige om ekstraordinære tiltak fordi vi har fått så mange flere asylsøkere til Norge. Da burde de også klare å bli enige om ekstraordinære tiltak for de veldig mange flere flyktningene i verden, som vi ønsker å bidra til at ikke skal finne det nødvendig å flykte hit, sier Nesse.

Seniorrådgiveren påpeker at det flyktningene trenger, er å få håp om at det er løsninger der de er, og dermed ikke trenger å dra til Europa.

- Bistanden burde dobles

Flyktninghjelpen mener det i stedet for kutt er nødvendig å doble blant annet bistanden til Syria og nærområdene, fra dagens 1,5 milliarder kroner til 3 milliarder kroner.

- Vi synes det burde vært et veldig løft, ikke minst for Syria og nabolandene der flere og flere er avhengig av nødhjelp. Hjelpen til hjelpetrengende har gått jevnt og trutt nedover de siste årene, så her hadde vi trengt et helt annet krafttak, sier Nesse.

Han mener Norge absolutt har råd til å hjelpe flyktninger både her hjemme og i verden.

- Når vi ser hvor tøffe tak det er for flytkninger ute i verden, når en matrasjon på tre kroner dagen nå er kuttet, så er det klart at vi har en standard som gjør at vi kunne strukket oss lenger, sier han.

- Flere vil miste håpet

Nesse mener det også er viktig at Norge bidrar mye for å sende et signal til andre land.

- Det er viktig for å sende et signal til andre europeiske land og andre giverland, som har mye tøffere økonomiske tider enn oss, men som også trenger å bidra til dette håpet, sier han.

- Hva blir konsekvensen av bistandskuttet?

- Konsekvensen er at det er flere og flere som mister fremtidshåpet, spesielt nå i Syria og nabolandene. Det vi for eksempel hadde trengt er mer bistand til helsevesen og utdanning i Jordan og Libanon, som virkelig har tatt imot mange flyktninger og kan snakke om en belastning, sier Nesse.

Også flere andre har reagert på bistandskuttet, deriblant LO og 149 andre organisasjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.