RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flyr høyt på lav dollar

Sist oppdatert:
Se hvem som taper og vinner på den historisk svake dollaren.

SAS sitt resultat øker med over 40 prosent for hver 10 prosent dollaren svekkes mot den svenske kronen, ifølge Dagens Industri. Årsaken er at flyselskapet betaler store deler av sine utgifter, som flybrensel og leasing av flyene, i dollar.

NA24 - din næringslivsavis

- Ja, det kan jeg bekrefte. I 2006 så investerte selskapet 14,8 milliarder svenske kroner i dollar, og da er det hensiktsmessig for oss at dollarkursen går ned. Da koster det mindre å betale utgiftene våre, sier en sentral plassert kilde i SAS-konsernet.

Siden begynnelsen av mars har dollaren falt kraftig i forhold til den norske kronen. Fredag noteres den amerikanske valutaen til 5,95 kroner. På det høyeste i 2007 - 11. januar - lå den amerikanske dollaren på 6,49 mot den norske kronen.

Forbrukerne er vinnere
- De som tjener på dollaren har svekket seg er forbrukerne, fordi importvarer blir billigere. Men over det lange løp, sånn fem til ti år, så jevner dette seg ut, sier Pål E. Korsvold, professor i finansiell økonomi ved Handelshøgskolen BI i Oslo, til NA24.

Professoren sier videre at næringer som er eksponert mot dollar, da spesielt fiskerinæringen, kommer til å tape på valutasvekkelsen, i den grad varene er priset i dollar.

For mange børsnoterte selskaper er en svakere dollar negativt, siden norske eksportvarer blir dyrere i USA. For andre selskaper, som gjør sine innkjøp i USA, er en svak dollar derimot en opptur.

- Selskaper som er notert på USA-børsene, da spesiellt Statoil, Norsk Hydro, CanArgo og Yara, kommer til å merke svekkelsen av dollar. Det er på grunn av at selskapene gjør de fleste av investeringene sine i dollar, sier en analytiker sier til NA24

Må ta hensyn til oljepris
En annen analytiker sier til NA24 at oljeprisen har steget mer enn dollaren har svekket seg, og å bare ta hensyn til valutaen som faktor ikke blir reelt.

- De som har inntekt i dollar vil jo svekke seg, men mange av disse er jo også styrt av oljeprisen. Oljenprisen og dollarne er som regel negativt korrelert så nettoefekten for disse er ofte en økning i akjseprisen. Jeg har eksponert meg mot Statoil nå på grunn av dette, sier en junioranalytiker til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere