RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flyteknikerne avfeier løgn-påstander

Flyteknikerne mener å kunne dokumentere ukultur når det gjelder sikkerhetskontroll av fly. De er blitt kalt løgnere, og vil torsdag tilbakevise dette i et møte med samferdselsminister Torild Skogsholm (V).

- Vi har lenge ment at det de siste 10-15 år har skjedd en svekkelse av norsk flysikkerhet, og har uttrykt bekymring over den ukultur vi mener har oppstått når det gjelder å rapportere feil på fly, sier organisasjonssekretær Arild Nyheim i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) til NTB.

Han presiserer at denne holdningen ikke har noe med lønnskamp og arbeidskamp å gjøre.

Konkrete eksempler

På møtet med statsråd Skogsholm vil NFO legge fram to konkrete tiltak for å andre den ukultur som er oppstått. Her tas det utgangspunkt ,ikke bare i eksempler, men også i en utvikling som viser en trend, sier Nyheim.

Hvilke tiltak vil NFO først fortelle om etter at departementet er blitt orientert.

I det materiale som flyteknikerne torsdag vil legge fram for statsråden, er det eksempler på at utenlandske flyfraktselskaper skal være omfattet av mer omfattende teknisk sikkerhetskontroller enn norske passasjerfly av samme type.

Rutiner endret

Organisasjonen mener at den tøffe konkurransen i flybransjen har ført til at sikkerheten er blitt kraftig redusert, og peker på at rutiner er blitt endret og ansvar blitt spredt på ulike grupper for å kutte kostnader.

- Flyselskapene har gått fra høy standard til "akseptabel"standard. Sikkerhetsnettet er blitt kraftig redusert, sier Nyheim.

Så sent som i august i år besluttet SAS å overlate til pilotene å sjekke flyene mellom hver avgang istedenfor at flyteknikerne skal gjøre det. På dette regner flyselskapet med å spare inn rundt 170 millioner kroner.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere