RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flyteknikerne i havn med oppgjøret – flyplassene fortsatt truet av streik


Det kan bli uvanlig rolig ved norske flyplasser fra fredag formiddag, hvis LO, YS og Spekter ikke kommer i havn med årets lønnsoppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Det kan bli uvanlig rolig ved norske flyplasser fra fredag formiddag, hvis LO, YS og Spekter ikke kommer i havn med årets lønnsoppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Torsdag starter nok en mekling som kan lamme deler av lufttrafikken hvis den ikke fører fram. Først fredag får vi vite om norske flyplasser rammes av streik.

Flyteknikerne kom i havn med sitt oppgjør på overtid natt til onsdag. Men faren for kraftig turbulens for luftfarten er ikke over. En ny streik truer, når LO, YS og Spekter setter seg ned hos Riksmekleren torsdag formiddag, i et siste forsøk på å komme i havn med årets lønnsoppgjør.

LO Stat har varslet at 196 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) vil bli tatt ut i streik hvis det ikke blir oppnådd enighet med Avinor under meklingen. YS Spekter har varslet at 44 medlemmer i Delta Luftfart tas står klare til legge ned arbeidet

– Samme hva Spekter og ledelsen i Avinor sier, handler denne meklingen om å forsvare retten til å forhandle pensjon, sier forhandlingsleder Lise Olsen for LO Stat og NTL.

Forhandler om pensjon

Sentralt i uenigheten er om arbeidstakerne fortsatt skal ha forhandlingsrett når det gjelder pensjonsordning. Ifølge LO Stat er de blitt møtt med krav om å frafalle denne retten.

– I meklingen for to år siden ble vi enige om å forhandle fram en ny pensjonsordning, men Avinor står fortsatt på at vi skal gi fra oss forhandlingsretten. Siden ledelsen ikke aksepterer at vi skal ha ei hånd på rattet i forhandlinger, er mekling og en eventuell streik eneste mulighet vi har for å sikre ansattes avtalte rettigheter, sier nestleder Fredrik Oftebro i NTL.

Fristen utløper ved midnatt natt til fredag, men erfaringen de seneste årene, er at slike frister har underordnet betydning, såfremt meklingsmannen og partene mener det fortsatt er noe å snakke sammen om. LO Stat har kunngjort at hvis meklingen ikke fører fram, er streiken et faktum fra klokka 10 fredag.

Frykter konsekvensene

En streik vil ramme flere av lufthavnene i Avinor. Ved Stavanger, Haugesund, Alta, Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik vil det ikke kunne avvikles trafikk etter klokken 10 fredag. Ved Stavanger vil også offshoretrafikken stoppes av en streik.

– Store deler av lufthavn-nettverket vil bli preget av dette i en hektisk ferietid. Avinor har ikke mer informasjon å gi på det nåværende tidspunkt, og vi ber de reisende holde seg oppdatert via sitt flyselskap eller våre nettsider, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.

Streikeuttaket gir i denne omgang ingen konsekvenser for trafikken ved Oslo lufthavn.

Enighet på overtid

Fem timer på overtid ble det oppnådd enighet i meklingen mellom flyteknikernes organisasjon og NHO Luftfart.

– Vi føler oss fornøyde med årets lønnsoppgjør som har dreid seg om nattarbeid og helse, sier Andreas Sundt, leder for Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), til NTB.

Han forteller om konstruktive forhandlinger.

– Vi har egentlig kommet til enighet med motpartene. Det er ikke Riksmeklerens forslag, vi har selv forhandlet oss fram til en god løsning, sier Sundt og tilføyer at det var en grei tone mellom partene.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere