RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flytter ikke massemordere

Sist oppdatert:
Justisdepartementet avviser at krigsforbryterne som soner i Norge er plassert i lavsikkerhetsfengsler. - Skulle de sonet i høysikkerhetsceller ville vi fått menneskerettighetdomstolen på nakken, sier departementet.

Ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk i Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet avviser at sikkerheten for krigsforbrytere som soner i Norge ikke er god nok.

VG skriver at Dragan Obrenovic som soner 17 år for massemord sammen med småkriminelle. Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen mener det er en provokasjon at krigsforbrytere ikke soner med høyere sikkerhet.

- Vanlig høy sikkerhet
- Krigsforbyterne soner i fengsler med vanlig høy sikkerhet. Vi tar ansvaret for at sikkerheten er god nok for alle innsatte. Det gjelder også de som soner dommer etter det som skjedde i tidligere Jugoslavia, sier ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk til TV 2 Nettavisen.

Bølgen Bronebakk poengterer at soningsforholdene ikke skal være strengere for personer ut fra alvorlighetsgraden av forbrytelsen, men at det blant annet er potensiell rømningsfare som avgjør. Ekspedisjonssjefen sier også at de fem

Straffes ikke med soningsforhold
- Straffen er frihetsberøvelsen. Man skal ikke sone ekstra hardt fordi man måtte mene at forbrytelsen er ekstra graverende. Det er helt urealistisk å tenke at folk skal sitte i høysikkerhetavdeling i 17 år. Da ville vi ha fått menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg på nakken med en gang, sier hun.

Obrenovic var nestleder i den bosnisk-serbiske styrken som sto bak nedslaktingen av 7500 muslimer i Srebrenica i 1995. Han er en av tre krigsforbrytere som soner i Norge.

Høysikkerhetsceller
Bølgen Bronebakk sier at det er bygget fem plasser med ekstra høy sikkerhet i Ringerike fengsel, men at disse plassene ikke er forbeholdt krigsforbrytere.

Dette er celler som er laget for et langt mer isolert form for soning en hva som er vanlig.

- Denne formen for soning kan over tid gi skadevirkninger. Vi bruker de av og til, men det skjer etter en vurdering av situasjonen ut fra mange flere kriterier enn hva man er dømt for. Akutt rømningsfare er absolutt et kriterie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere