*Nettavisen* Nyheter.

Flyttesjokk for aleneforeldre

Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

Et utvalg går inn for at det skal bli ulovlig å flytte til en annen del av landet med barna, uten samtykke fra ekspartneren etter samlivsbrudd.

22.03.08 23:37

Barnelovutvalget vil etter det Nettavisen erfarer vil gå inn for forbudet som vil berøre tusenvis av foreldre og barn. Utvalget vil komme med sin innstilling til endringer i barneloven den 29. april.

Siste møte torsdag
Professor og psykolog Frode Thuen som sitter i utvalget har tidligere sagt at utvalget vurderer et slikt forbud. Nå bekrefter et annet medlem i utvalget at et flertall av de elleve medlemmene er blitt enige om å gå inn for den kontroversielle lovendringen.

- Flertallet i utvalget går inn for at den som har hovedansvaret for barna ikke skal kunne flytte langt fra den andre forelderen med barna uten at ekspartneren er enig, sier en svært sentral kilde til Nettavisen.

Hva synes du om forslaget? Si din mening og delta i debatten nederst i saken!

Ingen geografisk grense
Utvalget vil ikke sette en geografisk grense for hvor langt hovedomsorgspersonen skal kunne flytte med barnet fra ekspartneren, men vil gjøre flytting ulovlig når flyttingen får konsekvenser for ekspartnerens samvær med barnet. Dersom en flytting vil gjøre det vanskelig for den andre parten å få samvær med barnet, må ekspartneren gi tillatelse til flyttingen.

Det er bare foreldren som har hovedomsorgen som berøres av forbudet. En far eller mor som har rett til samvær, men som ikke har hovedomsorgen, skal kunne flytte hvor de vil uten å spørre ekspartneren.

Det kontroversielle forlaget vil skape stor debatt. Den siste tiden har diskusjonen om hvorvidt mødre bør gi fra seg deler av sin fødselspermisjon rast, også i regjeringspartiene. Nå kommer ett nytt forslag der politikernes beslutning vil ha stor betydning for hverdagene og livene til tusenvis av foreldre og barn.

Ny barnelov
Tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellem (Ap) satte ned Barnelovutvalget i januar i fjor. Utvalget fikk i oppdrag å se på barnelovens bestemmelser om en rekke kontroversielle saker. Utvalget vil si sin mening om blant annet foreldreansvar, bosted og samvær etter samlivsbrudd.

Stille fra Huitfeldt
Nå er det en ny statsråd, Anniken Huitfeldt (Ap), som skal ta imot utvalgets innstilling etter påske. Nettavisen har bedt om å få en kommentar fra Huitfeldt om hvordan hun ser på et flytteforbud. Vi har foreløpig ikke fått svar, og det er usikkert om hun vil si noe fordi utvalgets innstilling ennå ikke er offisiell, og også skal ut på høring.

Men det som er klart, er at Huitfeldt i en rekke saker er mye mindre radikal enn Bekkemellem. Mens Bekkemellem gikk inn for at mødre bør dele sin fødselspermisjon med fedre, går Huitfeldt i mot dette. Bekkemellem sa også tydelig at hun er åpen for at domstolene skal kunne idømme foreldre delt bosted, noe som også er umulig i dag.

- En menneskerett
Barneombud Reidar Hjermann, som nå søker fornyelse av sitt engasjement, har tidligere sagt at han går sterkt imot et flytteforbud.

Les også:- Flytting er en menneskerett

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag