Gå til sidens hovedinnhold

Flyturen kan være helsefarlig

Her har du øvelsene for å unngå blodpropp på flyturen.

(SIDE2): Flypassasjerer har tre ganger så stor risiko for å bli rammet av blodpropp, mener nederlandske forskere. Problemene oppstår gjerne på lengre flyturer, og da gjerne på vei til Thailand og til Kanariøyene.

I tillegg til de lange flygingene er det spesielt overvektige, kvinner på medisiner og passasjerer under 30 år som ofte rammes av blodpropp, skriver nettstedet Turen går til. Forskerne anbefaler flyselskapene å installere justerbare seter og mer beinplass, men inntil det skjer kan du selv gjennomføre noen øvelser for å få blodet til å strømme fritt gjennom kroppen.

- Ta ikke på deg klær på som kan hemme blodsirkulasjonen.

- Beveg ankelleddene, strekk beina ut foran deg og vipp tærne opp og ned. Er det dårlig plass kan du presse foten ned i gulvet, løfte hælen opp fra gulvet og så løfte opp tærne. Gjenta øvelsene flere ganger, og minst en gang i timen.

- Gå regelmessig litt rundt i kabinen.

- Drikk mye vann og unngå for mye alkohol.

- Sitt ikke med beina i kors og unngå at setekanten presser for hardt mot lårenes underside.

- For passasjerer med moderat risiko anbefales lavmolekyler heparin, en medisin som brukes for å forebygge blodpropp. Dette gjelder de som har en ondartet sykdom, tidligere har hatt blodpropp, nylig har blitt operert eller de som ikke har muligheten til å bevege seg.

- De som tidligere har hatt blodpropp flere ganger anbefales blodfortynnende behandling rett før ombordstigning og ved ankomst.

Les også:

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene