*Nettavisen* Nyheter.

FN bekymret over Norge

Foto: DOKUMENT 2/TV 2

Norge ligger på verdenstoppen i bruken av ADHD-medisin. FNs narkotika-organ er sterkt bekymret.

27.02.06 09:02

FN er bekymret over den voldsomme økningen av ADHD-medisinering på barn i Norge. På ti år har det vært en ti-dobling i bruk av ADHD-medisin og nå ligger Norge i verdenstoppen.

- Norge er det landet i Europa som følger USAs utvikling og har det høyeste forbruket av medikamentell behandling av ADHD. Og dette bekymrer oss, sier lederen for FNs kontrollorgan for narkotika, Giesela Wieser.

Tidoblet forbruk
Hun og resten av staben i Wien har øynene rettet mot Norge. Det norske forbruket av ADHD-medisiner har vært i sterk vekst siden slutten av 80-tallet. Fra 1985 til 1990 ble antallet medisinerte barn firedoblet, og i dag medisinerer vi mer enn ti ganger så mange som i 1996. Ferske tall viser at rundt 12 000 norske barn og unge i dag bruker ADHD-medisiner. Utviklingen skjer til tross for at norske myndigheter sier at medisiner skal unngås.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tommy Gulliksen/Dokument 2 (TV 2)

ADHD-Medisin er et sentralstimulerende narkotikum nesten identisk med amfetamin. Bivirkninger kan være alt fra kvalme og søvnløshet til selvmordsforsøk for å nevne noen.

- For et stort antall mennesker som blir berørt av dette problemet, så er det den enkleste, raskeste og billigste løsningen. Men om det er den riktig løsningen det er et helt annet spørsmål, sier Wieser.

Lettvint løsning
Legemidler ved ADHD skal bare brukes som et tillegg til annen type behandling ved ADHD. Det skal ikke brukes som en lettvint løsning på et komplekst problem.

Men en omfattenede undersøkelse gjort av SINTEF viser at behandlingen av ADHD både er mangelfull og ensrettet.

8 av 10 barn er medisinert, supplerende behandling er nedprioritert, og vi medisinerer langt flere barn enn våre nordiske naboer.

En av forklaringene kan ligge hos kompetansesenteret for ADHD. Der henter fagfolk og foreldre råd.

- Når de har en tilstand som gjør at de har behov for medisiner så synes jeg det er helt feil å ikke medisinere, sier senterleder Gerd Strand ved Nasjonalt kompetansesenter.

Mandag kveld viser TV 2 dokumentaren «Stille med pille». Dokumentaren tar opp spørsmålet om hvorfor Norge ligger på verdenstoppen i medisinering av ADHD-barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag