TØNSBERG (tb.no): Det er nemlig i nye føflekker at kreft oppstår som oftest. Det sier hudlegene Narinder Kaur og Inderjeet Singh.

– Før trodde man det var de gamle føflekkene som var farlige. Men det viser seg at rundt 70 prosent av føflekkrefttilfeller oppstår i nye føflekker som du har fått ved 30-40-års alder, sier Kaur til Tønsbergs Blad.

Føflekkreft er den alvorligste formen for hudkreft som den øker mest i Norge. Ifølge Kaur er det sjokksoling som er hovedårsaken til denne krefttypen. Det betyr at du kan selv forebygge sykdommen med måten du utsetter deg for solstrålene.

– Det er viktig å herde huden og ikke utsette seg for sjokksoling. Det er lurt med gradvis tilvenning, sier Kaur.

Les også: Her koser Helga seg i sola, intetanende om den livstruende flekken på armen

Unngå «grilling» midt på dagen

Hun forteller at Vestfold er på topp i Norge når det gjelder føflekkreft.

– Vi tror det er relatert til våre sol-vaner. Vi reiser oftere til solrike områder. Men vi har en annen atferd enn folk som bor nedover i Europa. De ligger ikke og «griller seg» på stranda midt under når det steker som verst. De har herdet huden sin. Og de er også mer påkledd, sier Kaur.

Det er viktig både å unngå sjokksoling, bruke solbeskyttelse og følge med på føflekkene på kroppen. Kaur anbefaler noe hun kaller selv-hudsobservasjon.

– Finn et speil og se på føflekkene på kroppen din. Gjør observasjon hver tredje måned. Det er viktig for at du kan se forandringer. Gjør du det oftere, legger du ikke merke til de gradvise forandringene, sier Kaur til tb.no.

LES OGSÅ: Nytt hudlegetilbud i byen: – Pasientene får rask hjelp og avklaring

Ulike typer kreft

Hun forteller at man deler hudkreft i to hovedgrupper: føflekkreft og ikke føflekkreft.

– Føflekkreft er den mer aggressive og alvorlig formen for hudkreft som kan spre seg. Fra føflekken kan kreft spre seg til andre organer.

Å være mye solbrent er en risikofaktor for denne type kreft.

– Den andre hovedgruppen som ikke er føflekkreft er et resultat av den totale mengden av UV- strålingen man har vært utsatt for. Det er en akkumuleringseffekt over tid som gir lokale skader. Derfor vi får denne typen kreft når vi blir eldre, sier Kaur.

Å bruke solkrem og unngå å bli solbrent er det viktigste. Har du en føflekk som skiller seg fra de andre, vokser eller endrer form, bør du kontakte lege.

– Vi har måter å finne førstadiene til føflekkreft. Vi vil at folk oppsøker lege på tidligere stadium. Da har man mye bedre utsikter. Eldre menn i Norge er i høysete risikogruppe. 50 prosent av dem er ikke flinke til å oppsøke lege.

Les flere saker fra Tønsbergs Blad her!