*Nettavisen* Nyheter.

Føflekkreft er seksdoblet

Forekomsten av føflekkreft er mer enn seksdoblet siden 1950-tallet. Det samme gjelder for lungekreft hos kvinner.

21.07.05 09:35

Fersk statistikk fra Kreftregisteret viser totalt en svak økning i antall krefttilfeller, men for enkelte kreftformer er økningen markant. Lungekreft – spesielt hos kvinner, føflekkreft, testikkelkreft og prostatakreft er de kreftformene som har hatt den største økningen – justert i forhold til levealder. Forekomsten av lungekreft hos kvinner og føflekkreft hos begge kjønn er mer enn seksdoblet i løpet av årene fra 1953-1957, da Kreftregisteret begynte sine registreringer, til 1998-2002. I den samme perioden er kreft i livmorhals, magesekk og på leppe hos menn redusert betydelig.

Justert i forhold til forlenget levealder, har utbredelsen av kreft i Norge totalt sett økt med 80 prosent i denne perioden, ifølge Kreftregisteret.

- Eldre utgjør en stadig større andel av befolkningen og kreft opptrer hyppigst i eldre år. Men også livsstilfaktorer som overvekt, lav fysisk aktivitet og tobakksrøyking er blant faktorene som forklarer kreftøkningen, skriver Kreftregisterets direktør, Frøydis Langmark, i forordet til rapporten.

Les hele rapporten på kreftregisteret.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.