RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folket delt om budsjettsamarbeid

Folket er delt på midten i spørsmålet om hvem regjeringen bør samarbeide med, for å få gjennom statsbudsjettet.

En fersk måling TNS GAllup har gjort for TV 2 viser at nesten like mange svarer Ap (31,5 %) og Frp (30 %), mens det tredje alternativet SV er foretrukket av en del færre (14,5 %).

Høyres finanspolitiske talsmann jan Tore Sanner kommenterer målingen slik: - Jeg tror ikke folk ønsker krise, men ønsker en løsning, og vi er beredt til det.

Alle vil samarbeide

Frp-velgerne mener Frp bør samarbeide med regjeringen, Ap-velgerne ber Ap samarbeide, og SV-velgerne ber SV-samarbeide.

- Nå har velgerne sagt hva de mener, så får vi se om vi møter mer forhandlingsvilje etterhvert, sier Sanner til TV 2.

Utgangen er imidlertid høyst usikker, for Høyres velgere vil ha samarbeid med Frp, mens KrF og Venstres velgere svarer Ap.

Frp brøt forhandlingene

Mandag kveld ble det brudd i forhandlingene mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet.

Mens regjeringspartiene kalte det som ble lagt på bordet i kveld et helhetlig opplegg, kvitterte Fremskrittspartiet med en helt annen merkelapp.

- Vi har fått på bordet et så beskjedent forslag til såkalt helhetlig løsning at jeg ikke ser noen grunn til å fortsette disse forhandlingene, sa Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Siv Jensen til TV 2 umiddelbart etter at de brøt forhandlingene.

Nær en milliard

Etter det TV 2 erfarer ble Frp i kveld tilbudt omlag en milliard kroner av regjeringspartiene, som var villige til å forhandle om den såkalte innsatsstyrte sykehusfinansieringen. Men de ville ikke slette sykehusens gjeld eller inngå en toårig avtale med Frp, som var et av de viktigste kravene til partiet.

- Vi må jo konstatere at avstanden blir for stor, og da er det spørsmål om hvor mange ganger vi skal fly inn og ut av dører, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner.

Strategien videre

I kveld har regjeringspartiene diskutert den videre strategien. Først i morgen bestemmer de seg. Men alt tyder på at neste runde i forhandlingene blir med Arbeiderpartiet og starter torsdag.

Forhandlerne har knapp tid, om to uker skal budsjettet vedtas av Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere