RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folket sier nei til kraftlinjer

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Over halvparten av det norske folk er imot inngrepet i Hardanger-naturen.

Den planlagte kraftlinjen gjennom Hardanger gjør at Arbeiderpartiet raser på valgmålinger på Vestlandet.

I juni hadde partiet 26,8 prosents oppslutning. To måneder senere har Aps støtte i regionen falt med over 10 prosentpoeng til bare 16,2 prosent.

Massive protester

Regjeringens vedtak om å bygge kraftlinjene i naturskjønne Hardanger og på tvers av Granvinsfjorden, møter massive protester. Over halvparten av det norske folk er imot det prestisjetunge prosjektet, skriver VG.

55,7 prosent av de spurte i en meningsmåling gjort for avisen sier de er motstandere av kraftlinjen gjennom Hardanger. Kun 18,3 prosent støtter utbyggingen.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) er ikke er overrasket over den kraftige motstanden.

- Jeg forventer ikke at vi skal klare å skape entusiasme for høyspentmaster. Det er få som liker kraftlinjer, men de er viktige for å sikre strømforsyningene til Norges nest største by, sier han til VG.

Les også:- Hardanger-saken er avgjort

Ordfører i Granvin Jan Ivar Rødland kjemper mot regjeringens vedtak om å bygge kraftlinjer over Hardangerfjorden. Ifølge Dagbladet sender Arbeiderpartiets lokallag i Ulvik og Granvin to partimedlemmer hver til Oslo for å få statsminister Jens Stoltenberg til å snu i kraftlinjesaken. Foreløpig er det ikke bestemt når møtet skal være.

- Jeg håper å overtale Jens til å ta mitt syn. Alle som kjenner meg vet at jeg er sta, sier Rødland til avisen.

Vil forklare seg

Energiministeren vil gi Stortinget en redegjørelse om prosessen og bakgrunnen for den når politikerne samles igjen etter sommerferien. Opposisjonen har bedt om at det i så fall skjer før forslaget til statsbudsjett for neste år blir lagt fram 5. oktober.

Det er for tidlig å sette noe tidspunkt for redegjørelsen, men olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vil etterkomme opposisjonens forespørsel om en redegjørelse, bekrefter statssekretær Sigrid Hjørnegård.

Frykter opprør

Valgforsker Frank Aarebrot tror at Hardanger-saken vil få konsekvenser for Arbeiderpartiet under kommunevalget neste år. Han frykter at regjeringens politikk vil føre til opprør på Vestlandet.

- Folk på Vestlandet begynner å bli kraftig lei det de oppfatter som en arrogant holdning fra regjeringen og fra Oslo. Dette skaper en vestlandsbevissthet – og det er en reell fare for at Vestlendingene vil kreve mer makt i egen region, sier han til NRK.

Onsdag skrev Dagsavisen at flere SV-ere vurderer å slutte seg til lenkegjengen mot en ny kraftlinje i Hardanger. SV-leder Kristin Halvorsen ser ingen problemer med at hennes egne protesterer så kraftig mot regjeringens politikk.

- Det oppfatter jeg som helt uproblematisk, og jeg har forventet det hele veien, sier hun til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere