*Nettavisen* Nyheter.

Folket støtter statlig eierskap

92 prosent av befolkningen støtter et aktivt statlig eierskap. LO-leder Gerd-Liv Valla er godt fornøyd.

25.06.06 12:00

I en meningsmåling foretatt av LO mener hele 92 prosent av de spurte at staten bør bruke sitt eierskap i store norske selskaper til å ivareta viktige samfunnsinteresser. 83 prosent mener staten i sterkere grad bør bruke sitt eierskap til å ivareta norske arbeidsplasser.

- Dette er helt klare og tydelige signaler om at folk ønsker en mer offensiv og statlig eierskapspolitikk. Dette er helt i tråd med de krav LO har kjørt fram, sier LO-leder Gerd-Liv Valla til Dagsavisen. I SV er begeistringen like stor:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen

- Dette er helt i tråd med hva SV også mener og krever. Og det er godt å konstatere at synet har bred støtte i befolkningen, sier næringspolitisk talskvinne i SV, Ingrid Vaggen Malvik til NA24. Hun peker på at statens rolle som eier i store selskaper bør være å bidra gjennom investeringer i forskning og utvikling til å skape flere og trygge norske arbeidsplasser.

Representativt

Undersøkelsen som Opinion har foretatt på vegne av LO utgjør et representatitv utvalg på 1000 personer over hele landet. Blant arbeidstakerne er støtten til et mer aktivt statlig eierskap størst blant de LO-organiserte. Støtten er størst i Nord-Norge og på Vestlandet, og den avtar med høyere utdanning.

Langt mer overraskende er det imidlertid at hele 62 prosent av Høyre-velgerne mener staten i større grad bør bruke sitt eierskap til å ivareta norske arbeidsplasser, et syn Høyres tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen ikke akkurat var kjent for. Ingrid Vaggen Malvik finner dette interessant:

- Det er gledelig at Høyrevelgerne mener dette. Jewg opplever partiets næringspolitiske standpunkter som inkonsekvente. Hvis eieren er privat og heter f.eks. Kjell Inge Røkke, så må han gjerne værfe aktiv. Men hvis eieren heter Staten, får den ikke være det etter Høyres syn, sier Vaggen Malvik til NA24.

Utsatt

Næringsminister Odd Eriksen (Ap) arbeider fdortsatt med den varslete eierskapsmeldingen. >Den skulle vært presentert Stortinget i mai, men meldingen er utsatt til høsten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.