I fjor høst ble Krekar, og to andre menn på 42 og 39 år, bosatt i Norge, pågrepet av norsk politi. Det skjedde etter anmodning fra italienske myndigheter og de ble siktet for terrorvirksomhet.

Krekar i retten: - Utsatt for politisk spill

Ifølge italienske straffesaksdokumenter går det frem at Krekar leder det angivelige terrornettverket Rawti Shax, og at det skal ha vært mulige planlagte angrep mot norske politikere. Alle tre mennene har nektet straffskyld for terroranklagene, og Krekar mener organisasjonen er et politisk parti.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.Nordmenn Krekar-reagerer

Italia begjærte Krekar og 42-åringen med irakisk statsborgerskap, bosatt i Drammen, utlevert. Den tredje mannen, på 39 år og som er bosatt i Fredrikstad, ble ikke begjært utlevert fordi han er norsk statsborger. Men han er fortsatt siktet for terrorvirksomhet, får Nettavisen opplyst.

I januar sendte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sin formelle utleveringsbegjæring til retten, og torsdag startet saken i Oslo tingrett hvor spørsmålet om Krekar-utsendelse skal behandles.

Saken har engasjert mange i Norge, og flere titalls nordmenn har sendt brev, i all hovedsak til Justisdepartementet og justisminister Anders Anundsen (Frp). Nettavisen har fått innsyn i nesten 100 brev som har gått inn og ut fra departementet i løpet av 2015.

Det er folk i alle samfunnslag som har sendt mailene, og folk fra mange ulike plasser i landet.

(artikkelen fortsetter under)

- Begynner å mislike Frp intenst

Folket er ikke begeistret for Krekars ekstremistiske holdninger, og er krystallklare på at de vil ha ham ut av Norge.

«Islamske ekstremister og folk som støtter terror burte få grisemat i fengsel. Toalettpapir burte de heller ikke få. Vanlig muslimer som ikke støtter terror, vil ikke få den behandlingen.», skriver en mann.

«Det snakkes hele tiden om menneskerettighetene til Krekar, men så lenge han får gå fri og planlegge terror både mot Norge og utlandet, så krenker det menneskerettighetene til det norske folk (...)», er det en som hevder i mail til Anundsen.

LES: IS-forfatter truer Krekar på livet

«Islamske ekstremister som IS, Taliban, Mulla Krekar og flere terrorist-organisasjoner gir ideer til Koran-brenninger og Muhammed-tegninger. Ikke de som er virkelige muslimer (...).»

Krekars forsvarer Brynjar Meling blir tent av kritikken i mailene, og er fortsatt kampklar for sin klient gjennom snart 20 år.

- Jeg er ikke overrasket over dette, kritikken som kommer virker bare motiverende. Krekar ønsker å være i Norge blant annet fordi han er ekte flyktning, og ikke en lykkejeger. Han kan ikke dra tilbake hvor han kom fra. Hans stadige forsøk på å returnere blir ødelagt av PST som forsøker å danne et terrorbilde av ham, sier Meling til Nettavisen.

- Krekar i Norge i mange år til

I 2003 fikk Krekar inndratt passet sitt av norske myndigheter, noe som vanskeliggjør utreise fra Norge.

- Hadde norske myndigheter stukket fingeren i jorden ville denne saken vært løst for lenge siden. Utleveringsbegjæringen som er kommet fra Italia kommer til å holde ham her i mange år. Hvert fall hvis saken mot formodning går til høyere rettsinstanser.

(har kan du lese brevene, artikkelen fortsetter under)

Bildeserie

Bildeserie

Det norske folk retter også kritikk mot justisminister Anundsen, og Frp som blant annet gikk til valg på å få Krekar ut av landet.

«Kan dere se å få ut mulla krekar !! Jeg driter i lover og reglement. Finland hadde aldri tatt han inn engang. Begynner å mislike Frp intenst. Føler meg lurt trill rundt», skriver en mann.

Carl I. Hagen: – Krekar skylder Frp 200.000 kroner

«Jeg ser at Frp ikke klarer å omgå norske lover og internasjonale menneskerettighetslover når det gjelder å få ut Mulla Krekar», skriver en annen.

«Krekar gjør hva han kan får å dumme ut den norske regjeringen, og det klarer han dessverre til gangs», blir det skrevet i en av mailene.

Foreslår flaggdag for Anundsen

Men det er også noen som heier ham frem.

«Hei Anders stå på. Får du ut Krekar blir det flaggdag.», skriver en mann.

«Hei Anders! I disse hektiske dager, vil jeg bare ønske deg lykke til med de mange sakene som media pryler på deg.»

- Vi har gjort det som er mulig for å returnere Krekar, vi har til og med strukket strikken litt for langt når det gjelder vårt ønske om bedre kontroll på personer som er her uten lovlig opphold og som utgjør en trussel for rikets sikkerhet. Vi må, som alle andre, forholde oss til de begrensningene menneskerettighetene setter, sier Anundsen til Nettavisen og understreker at han ikke vil kommentere rettssaken.

- Domstolen fatter sin uavhengige beslutning om utleveringsbegjæringen.

Jobber med flere løsninger

Slik kommenterer justisministeren kritikken fra folk i Norge:

- Mange er kritiske og mange er fornøyd. Jeg forstår at folk er utålmodige, men jeg er sikker på at de fleste forstår at dette ikke er opp til Norge. Vi har gjort det som er mulig så langt, men må forholde oss til menneskerettighetene.

Flere av innsenderne foreslår å sende terrorsiktede Krekar til den utskjelte Guantanamo-basen på Cuba, Tyrkia, USA, Nederland, Tyskland, Bosnia, Jan Mayen og Svalbard.

- Er norske myndigheter i dialog med andre land vedrørende mulig utsendelse av Krekar?

- Jeg kan ikke gå veldig konkret inn på dette spørsmålet, men det er klart at vi generelt vil arbeide for å returnere personer som utgjør en trussel for det norske samfunnet og dem som ikke har oppholdstillatelse her, avslutter Anundsen til Nettavisen.

PST ønsker ikke å kommentere verken artikkelen eller rettssaken.