*Nettavisen* Nyheter.

For mye tvangsbruk

Det brukes mer tvang enn nødvendig i norske sykehjem, og ofte mangler det dokumentasjon på hvilke tiltak som er satt i verk.

19.05.05 15:13

Tvangsbruken i norske sykehjem omfatter alt fra luremedisinering, holding av hender til stripping og reimer av pasienter. Dette forekommer hyppig og oftere enn det som kan forsvares faglig, ifølge en undersøkelse som blir presentert i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Dårlig dokumentert
- Bruk av tvang er til en viss grad nødvendig, men det mest kritikkverdige er at disse tiltakene er dårlig dokumentert. Dermed blir det vanskelig og umulig for tilsynsmyndigheten å overprøve de vurderingene som er gjort på det enkelte sykehjem, sier mannen bak undersøkelsen, forskningsstipendiat og sykepleier Øyvind Kirkevold ved Nasjonal kompetansesenter for aldersdemens.

Jevnlig bruk av tvang
45 prosent av pasientene i skjermede enheter for demente og 37 prosent av pasientene i ordinære somatiske avdelinger blir utsatt for minst ett tvangstiltak per uke, ifølge undersøkelsen. I 65 prosent av tilfellene forelå det ingen skriftlig dokumentasjon av tvangsbruken.

Etterlyser regelverk
I tillegg til å være dårlig dokumentert er bruken av tvangstiltak ofte mangelfullt begrunnet og det er tilfeldig hvem som tar beslutningen om å iverksette tiltakene.

Kirkevold etterlyser en lovhjemmel og et regelverk for å håndtere situasjoner der spørsmålet om tvangstiltak kommer opp innen eldreomsorgen.

Bruken av tvang i sykehjem er kartlagt gjennom intervjuer med ledende sykepleiere ved sykehjem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag