*Nettavisen* Nyheter.

Forærte Gro ti flasker tran

Foto: (Demokraten/ERIK WIGGO LARSEN)

Men statsministeren lot seg ikke smøre og sendte dem i retur.

28.09.10 21:00

Da daværende statsminister Gro Harlem Brundtland ytret sin skepsis til den fiskeaktige tran-smaken, svarte Denofa-ledelsen med å oversende landsmoderen ti flasker godluktende sitrontran. Få dager senere kom pakka til en verdi av skarve 300 kroner i retur - fra Statsministerens Kontor.

- Et artig, men også alvorlig apropos til avsløringene om smørekulturen blant statsrådene. Dagens topp-politikerne har så avgjort mye å lære av Gro, påpeker den tidligere Denofa-direktøren Eddie R. Sjøborg til Demokraten.

Ville overraske statsminsteren

Fredag 19. februar 1993: Landsmoder Gro har reist til Fredrikstad for å feire lokal-Aps 100-års jubileum. Folkets Hus var pyntet til fest og grasrota gledet seg til å få hilse på selveste statsministeren og partilederen.

Effektiv som Harlem Brundtland var i sin statsministergjerning ble det også lagt inn et arbeidsmøte med Denofa-ledelsen på Øra hvor temaet var problematiske tollbarrierer knyttet til det da nye EØS-reglementet.

Fabrikkdirektør Eddie Sjøborg og Denofa Lilleborgs administrerende direktør Jens Hoel var vertskap for det celebre besøket:

- Etter samtalene arrangerte vi en omvisning for Gro ute på bedriften. Da vår gjest fornemmet eimen av fiskeolje penset hun samtalen inn på ektemannen Arne Olavs trandrikking.

Statsministeren uttrykte samtidig en viss oppgitthet over hvorfor tran måtte smake like fælt "i dag som for 100 år siden", minnes Sjøborg og fortsetter:

- Siden Denofa Lilleborg hadde kjøpt opp Møllers Tran hvor man nylig hadde lansert både appelsin- og sitronsmakende tran ville vi overraske statsministeren.

Da følget hadde forlatt Denofa ringte jeg sprorenstreks Møller og ba de sette sammen en eske med forskjellige nye tran-sorter.

Esken - med tilsammen ti flasker - ventet på døra da Gro Harlem Brundtland kom hjem til Bygdøy samme kveld. Dere vet - Sjøborg drøfter om morran, vedtar på ettermiddagen og skyter om kvelden, smiler 70-åringen lurt.

Aftenposten-oppslag

Få dager senere trodde Sjøborg knapt sine egne øyne da han bladde gjennom Aftenposten på direktør-kontoret. Mot ham slo oppslaget «Denofa ville smøre statsministeren».

Sjøborg: - Hva hadde vi stelt i stand nå? Hadde vi begått en forbrytelse? Vi ville jo bare glede Gro! Men da vi fikk følgebrevet fra statssekretær Øystein Singsaas forstod vi jo argumentasjonen. Han skrev:

«Vi takker for den positive tanke bak oversendelse av et antall flasker av Møllers Omega 3-tran til statsministeren, men returnerer dem herved for å unngå eventuelle misforståelser. Statsministeren er forsiktig når det gjelder å motta gaver», poengterte Singsaas.

Eddie Sjøborg trekker linjene opp til 2010, hvor regjeringsmedlemmene tar i mot kostbare smykker, håndknyttede afghanske tepper og andre eksklusive gaver - for så å miste tillit i befolkningen.

- Jeg vil si Gro er ei «kjerringa mot strømmen». Hun sa nei til en gave til en verdi av 300 kroner! Sånt står det respekt av. Men å si at det skal være forbudt for en politiker å ta i mot enhver oppmerksomhet er jeg ikke uten videre enig i, understreker Sjøborg bestemt.

Demokraten forsøkte mandag å komme i kontakt med Gro Harlem Brundtland uten å lykkes.

Hennes tidligere rådgiver og sjef ved Statsministerens Kontor, Svein Roald Hansen, husker imidlertid tran-saken godt:

- Gro var selv med på vurderingen og kom altså til at gaven måtte sendes tilbake. Men forholdet til Denofa ble ikke skadet av den grunn, sier Hansen på telefon fra Beijing.

Les flere nyheter fra Demokraten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.