RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbud mot svenske raketter

(Foto: Knut Fjeldstad, SCANPIX)
Sist oppdatert:
I år vil nordmenn kjøpe fyrverkeri for 100 millioner kroner. Men om du kjøper rakettene dine i Sverige, kan du risikere beslag og bøter.

Det er forbudt å innføre fyrverkeri til Norge dersom man ikke har en importtillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Dette betyr at nordmenn som reiser til Sverige for å hamstre fyrverkeri til nyttårsaften begår en kriminell handling.

Tollerne tar beslag i varene og politianmelder alle som tar med seg fyrverkeri over grensen ulovlig, opplyser fungerende underdirektør i Tollvesenet Henning Røine.

Seniorrådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Anne-Wenche Eketuft, sier til TV 2 Nettavisen at når det gjelder import av fyrverkeri, så må det sendes en søknad til direktoratet. I tillegg må personen som ønsker å importere være fylt 20 år og produktene må være godkjent i Norge.

Minimalt problem

Underdirektør i seksjon for grensekontroll i Tolldirektoratet, Geir Høiseth, sier til TV 2 Nettavisen at smugling av fyrverkeri er et minimalt problem, og at kontrollen av fyrverkeri ikke blir trappet opp i forkant av nyttårshelgen.

- Kontrollen blir ikke trappet opp noe spesielt, men av erfaring og naturlige årsaker så har man fokus på det. Vi har ikke noe ekstra mannskaper, sier Høiseth.

Han sier det virker som at de fleste er klar over forbudet og at folk flest kjenner regelverket siden det har vært uforandret i mange år.

Nedgang i import

I november hadde Norge importert fyrverkeri for 24 millioner kroner bare i år, ifølge Statistisk sentralbyrå. Dette tilsvarer to tonn med fyrverkeri, men likevel er dette en nedgang på tolv prosent fra fjoråret.

Dagligleder i Festival Fyrverkeri, Bjørn Tore Bergmann, sier til TV 2 Nettavisen at forklaringen på den lave importen av fyrverkeri i år skyldes fjorårets Tsunami-katastrofe.

- I fjor så ble det solgt betydelig mindre fyrverkeri slik at importørene hadde et godt lager etter fjorårets sesong, sier Bergmann.

Festival Fyrverkeri er den største importøren av fyrverkeri og står for halve omsetningen på det norske markedet.

- I et normalår omsettes det fyrverkeri for 100 millioner kroner i Norge, mens vår del av kaka er mellom 40 og 45 millioner kroner, sier han.

Bergmann sier at i fjor var det en nedgang på 25 prosent i salg av fyrverkeri, men at de har store forventninger til årets salg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere