Fôrer struts og storfe med Bamsemums

Foto: (Nidar Bergene)

I Trøndelag blir storfe og struts hver dag foret med bamsemums, lakris og laban. Nå advares det mot allergifare.

14.01.04 10:27

- Dersom sjokoladen inneholder stoffer som ikke brytes ned, som for eksempel laktose, tas dette direkte opp i strutsen. Da kan jeg ikke se bort fra at dette kan skade allergikere som spiser kjøttet, sier Ulrik Tutien Brenøe, førsteamanuensis ved Institutt for husdyrfag og akvakulturvitenskap hos Norges Landbrukshøgskole, til Adresseavisen.

Brukt søtsaker i 40 år
Karl Johan Selmer, bonde på Ranheim og formann i strutseforeningen, sier han har brukt søtsaker som fôr i over 40 år, men ønsker ikke å oppgi hvor mye vrakproduksjon han kjøper fra sjokoladeprodusenten Nidar og gir til sine dyr.

Selmer opplyser at han forer sine storfe og struts etter det han kaller et ”kafeteriasystem”, slik at dyrene selv bestemmer hva de vil spise.

- Dyrene regulerer dette selv. Noen fôrer med bakervarer, andre bruker annet avfall fra næringsvirksomhet. Jeg bruker mest sjokoladeavfall til storfe og minimalt til strutsen, sier Selmer.

Vil ikke ut med mengden
- Dette er snakk om uemballert masse, så det er ikke slik at dette leveres som Laban seigmenn og Bamsemums separat. Alt er blandet sammen i en masse når det leveres, sier informasjonssjef Ellen Behrens ved Nidars hovedkontor i Trondheim til TV 2 Nettavisen.

Behrens ønsker ikke å gå inn på hvor mye vrakgods de årlig leverer ut til Selmer.

- Vi leverer bare vrakgods til en bonde i nærområdet, og det er Selmer. Men hvor mye vi leverer, ønsker vi ikke gå ut med, sier informasjonssjefen.

Hun opplyser at samarbeidet fungerer bra.

- Alternativet hadde vært å destruere dette, og hvis det kunne brukes på en fornuftig måte, så er det hyggelig også for oss, sier Behrens.

- Bør være veldig forsiktig
Veterinær hos Fylkesveterinæren for Trøndelag, Johan Aurstad, sier til Adresseavisen at han er overrasket over at man tør å bruke søtsaker som dyremat.

Professor Odd Magne Harstad ved Norges Landbrukhøgskole maner bøndene til forsiktighet.

- Vi har ikke gjort noen forsøk på dette, og de som ønsker å begynne, bør være veldig forsiktige. Sjokolade er ikke bare sjokolade, og det er vanskelig å fastslå fettinnholdet. Drøvtyggere er følsomme overfor variasjoner i fôret, og dette kan føre til problemer med vomfunksjonen, sier Harstad til Adresseavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.