RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foreslår kraftig reduksjon i inkassosatsene

Sist oppdatert:
Justisministerens julepresang til gjeldsofre.

Oslo (NTB): Justisminister Knut Storberget (Ap) synes inkassoselskapene er for grådige og foreslår en kraftig reduksjon i inkassosatsene.

Nesten 200.000 personer her i landet har betalingsanmerkninger. Problemet for mange er at størrelsen på kravene øker kraftig etter hvert som de ikke greier å betale regningene.

Det vil regjeringen nå ha en slutt på.

Forslaget går ut på at maksimalsatsene for skyldnernes ansvar for inkassokostnader blir redusert med mellom 20 og 50 prosent, avhengig av størrelsen på kravet.

Det blir også foreslått at det skal ta 14 dager lengre tid enn i dag, før selskapene kan bruke maksimalsatsene.

Forslaget, som nå sendes ut på høring, er et ledd i regjeringens kamp mot fattigdom i Norge.

Les også: Inkassogjeld på 15 milliarder
Les også: Kraftig økning i inkassosaker

- Inkassosalærene i Norge er for høye etter regjeringens mening, også når vi sammenligner oss med andre nordiske land. Kravene blir en altfor stor byrde for mange og jeg tror også det bidrar til at mange ikke får ryddet opp i hovedkravet heller, sier justisministeren til NRK.

- Det ligger i kortene at hvis inntektene går ned for en del inkassoselskaper, så kan det gå ut over lønnsomhet og arbeidsplasser. Hvis inkassosalærene blir kraftig redusert, så har inkassoselskapene mye mindre tid på seg til å løse en sak før den eventuelt havner i rettssystemet, sier kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff Group AB.

Justisministeren er ikke så bekymret for inkassobransjen.

- Når satsene går ned så svekker det mulighetene for stor fortjeneste for dem som driver i denne bransjen. Men jeg mener likevel at det nivået man har ellers i Norden, det bør også norske selskaper kunne klare seg på. Det er også slik at mye av dette skjer automatisk, så jeg syns nok satsene har vært for høye i forhold til den reelle arbeidsinnsatsen som utøves fra inkassoselskapenes side, sier Storberget. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere