RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foreslår ny pyramidelov

Sist oppdatert:
Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland vil skjerpe inn lotteriloven for å stanse pyramidespill kamuflert som nettverkssalg, og innfører en klar pyramide-grense.

Kultur- og kirkedepartementet foreslår endringer i lotteriloven for å stanse både rene og kamuflerte pyramidespill. Hensikten med forslaget er også å klargjøre skille mellom lovlige og ulovlige pyramidelignende omsetningsformer, ifølge en pressemelding fredag.

Forslaget om endringer i lotteriloven ble sendt ut på høring i dag.

- Lovforslaget skal forby pyramidevirksomhet som ikke tjener noen legitime formål. De mange legitime former for nettverkssalg skal kunne fortsette. Vi har i det siste sett en rekke eksempler på pyramidevirksomhet som bare har til hensikt å tjene penger til bakmennene, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

- Jeg har stor forståelse for at det kan være vanskelig å si nei når man blir rekruttert av familie og venner til å delta i pyramidevirksomhet, sier Svarstad Haugland.

Bygger på EU
Lovforslaget bygger på nye EU- regler og vil bli et viktig redskap i kampen mot pyramidespillvirksomhet på tvers av landegrensene. Grensen mellom lovlig nettverkssalg og ulovlig pyramidevirksomhet kan dermed trekkes likt i hele EØS-området. Dette vil lette håndhevingen av ulovlig pyramidevirksomhet og gi bedre beskyttelse for norske forbrukere, ifølge meldingen.

Forslaget innebærer også at virksomheter som granskes skal ha en forsterket plikt til å gi informasjon til granskningsmyndigheten.

– Dette vil bedre muligheten til å slå ned på ulovlig pyramidevirksomhet, sier Svarstad Haugland.

Her går grensen
I tråd med EU-direktivet foreslås det å sette en grense for legitimt nettverkssalg, hvor minst halvparten av inntektene må komme fra salg av produkter og tjenester - i forhold til inntekter fra medlemsverving.

I tillegg foreslås det at Lotteritilsynet kan kreve innsyn i nettverksselskaper for å fastslå om disse bryter loven ved å få for stor del av inntektene fra medlemsverving.

Det påpekes at kontroll til nå har vært vanskelig.

- Man må på en måte bevise sin uskyld. Dette er kontroversielt, medgir ekspedisjonssjef Henning Gorholt i Kirke- og kulturdepartementet overfor TV 2 Nettavisen.

Gorholt mener forslaget innebærer en presisering som departementet har savnet. Han trekker også frem fordelen med å få et felles regelverk med EU.

Forslaget sendes nå på høring, med frist 4. mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere