RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forfatter Halvor Fosli til frontalangrep på kong Harald


Halvor Fosli er forfatter og sosiolog og har skapt debatt med boken  "Fremmed i eget land", om groruddøler som føler seg fremmedgjorte i møte med innvandrerbefolkningen og deres kultur.
Halvor Fosli er forfatter og sosiolog og har skapt debatt med boken  "Fremmed i eget land", om groruddøler som føler seg fremmedgjorte i møte med innvandrerbefolkningen og deres kultur. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Vi kan ikke ha en partipolitisk konge, sier Halvor Fosli og kritiserer kongehuset.

Kongehusets flerkulturelle gjestebud på Slottet sist tirsdag  får forfatter Halvor Fosli - aktuell med boka "Fremmed i eget land" - til å reagere.

Les også: Snakket med de som føler seg fremmede i eget land

"Vi kan ikke ha en så partipolitisk konge. Det uhørt. Et av tidenes mest brennbare spørsmål må han bare ligge unna", skriver Fosli på den private delen av sin Facebook-profil.

Kommentaren hans knytter seg til Dagbladets Jon Olav Egelands kommentar, Kongens prosjekt.

Her skriver Egeland om et flerkulturelt gjestebud på Slottet sist tirsdag, hvor 80 gjester fra de fleste trosretninger var representert.

Der ville Kong Harald og dronning Sonje markere at den norske identiteten har tatt opp i seg nye mennesker og kulturer, skriver Egeland, og siterer fra kongens tale til forsamlingen:

«Dere utgjør et Norge i miniatyr. Når Dronningen og jeg reiser rundt i landet, opplever vi dagens kulturelle og religiøse mangfold på nært hold: Gjennom mat, kultur og gjennom samtaler med mennesker som har røtter i andre deler av verden. Da tenker vi: Dette er Norge. Dette er Norge anno 2015. Og nettopp det er spennende: Den norske identiteten, sammensetningen av nordmenn, er i stadig endring ... Vi har behov for fellesskap med andre. Dette er spesielt viktig å huske på i disse dager når flyktninger strømmer til Europa, også til Norge - i håp om et bedre liv.»

- Når Egeland skriver som han gjør, bør det få alarmklokkene til å ringe på Kongehuset, sier Fosli til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dette var kommentaren Halvor Fosli postet på sin Facebook-side.

Flere av Foslis Facebook-venner har liket og kommentert utspillet hans om en partipolitisk konge.

- Kongen går inn på et politisk felt der det er stor uenighet, sier Fosli.

- Hva konkret er det du reagerer på?

-  Han skal være nøytral på grunn av sin konstitusjonelle rolle.  La oss ta et annet betent emne, EU-saken. Hvordan ville vi reagert hvis kongen mente noe om det? spør Fosli.

STORTINGSMIDDAG: Kong Harald taler under den årlige middagen for de folkevalgte på Slottet torsdag. Finansminister Siv Jensen (Frp) til høyre.


En av kommentarene under Foslis epost går på at Haakon og Olav opptrådte korrekt som konger, men at "vingleriet" begynte med Harald.

- Er du enig i et slikt utsagn?

Fosli tar en pause før han svarer.

- Jeg tror at kongehuset vårt og kronprinsen er inne i en politisk utvikling, og jeg klarer ikke å slå meg til ro med det. Jeg regner meg som en monarkist og har alltid forsvart kongehuset, men vi må ha en konge som er apolitisk. Kongehuset er en samlende institusjon, sier Fosli.

Les kongens tale under stortingsmiddagen torsdag her

- I sin tale på stortingsmiddagen torsdag, snakket kongen også om politiske temaer.  Han sa blant annet dette: "Verden kommer stadig tettere innpå oss. Den åpne, norske økonomien påvirkes av hendelser langt unna. En hel generasjon nordmenn opplever for første gang på lenge at pilene ikke bare peker oppover. Mange er bekymret for sine arbeidsplasser. Flyktningkrisen kommer dessverre ikke til å avta mye på kort sikt, kan det se ut som. Og klimaproblematikken er bakteppet for alt dette – som vi selv har merket på kroppen med de nylige høststormene." Er dette politiske utsagn?

- Det er greit at kongen viser omsorg og omtanke for de som rammes, som arbeidsledige og flyktninger. Problemet oppstår når han bikker over og det kan oppfattes som han tar stilling til politikken, sier Fosli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere