Forfatter mener norsk ettbarnspolitikk er nødvendig

Forfatter Gert Nygårdshaug mener vi trenger global ettbarnspolitikk for å redde kloden.

Forfatter Gert Nygårdshaug mener vi trenger global ettbarnspolitikk for å redde kloden. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Gert Nygårdshaug vil gjøre søsken ulovlig for å redde Jorden.

10.07.15 10:48

- Vi trenger en konsekvent ettbarnspolitikk i de rike landene i to-tre generasjoner, sier Gert Nygårdshaug i et intervju med Klassekampen.

Han mener det er nødvendig med en global ettbarnspolitikk, og at vi må starte der vi forbruker mest.

I Gert Nygårdshaugs forfatterskap er både miljøødeleggelse og sosial urettferdighet sentrale temaer, og de siste årene har han engasjert seg i befolkningsvekst.

- Hovedproblemet er overbefolkning

Han mener det er viktig å se på sammenhengene.

- Både klimaendringer, den pågående artsutryddelsen og sultkatastrofer og fattigdom har det til felles at hovedproblemet er overbefolkning, sier han til Klassekampen.

Nygårdshaug refererer også til andre forskere og professorer som har tatt til orde for at befolkningsveksten må reverseres, og mener det er stikk i strid med all fornuft at norske politikere mener at fødselstallet i Norge må opp.

Han sier temaet er tabu fordi en reduksjon av befolkningsveksten vil føre til at den økonomiske veksten også stopper opp.

Nygårdshaug mener at det er artsutryddelsen som nå er det aller mest truende.

- Matproduksjonen vår ødelegger mikroorganismene i jorden, ulike bakterier og amøber utryddes i enorm fart på grunn av monokultur i landbruket.

Les også: Fortsatt rask befolkningsvekst

Vil at Norge skal gå foran

Nygårdshaug mener at ettbarnspolitikken må starte i rike land som Norge, på grunn av at vi forbruker mest, og har velferdssystem som kan ta seg av oss når vi blir eldre.

Nygårdshaug mener det er mange problemer med ettbarnspoltitikken, men at den er den mest humane løsningen som gir en minst mulig innvirkning på dagliglivet til folk.

Les også: Om få dager er vi syv milliarder

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.