Gå til sidens hovedinnhold

Forfølger ikke legen

Den Norske Lægeforening ser ingen grunn til å gå «håndbak-legen» på Østre Toten nærmere i sømmene.

- Umiddelbart kan jeg ikke se at legeforeningen har noen grunn til det, sier president Torunn Janbu i Den norske lægeforening til TV 2 Nettavisen.

Den 79 år gamle kvinnen fra Østre Toten fikk ikke fornyet førerkortet sitt fordi hun ikke klarte å svare på spørsmål fra legen om hvem som er statsminister i Danmark og Sverige, samt hvem som vant årets fotball-VM.

Hun ble også bedt om å ta håndbak med legen.

- Ugreit for henne
Legeforeningen tviler ikke på at kvinnen opplevde legebesøket som sjokkerende.

- Det høres jo ugreit ut for henne. Men jeg må påpeke at dette er pasientens fremstilling, selv om det ikke er noen grunn til å tro at kvinnen ikke har oppfattet dette på denne måten, sier Janbu.

Hun presiserer at enn ikke kjenner til legens vurderinger, siden legen ikke har uttalt seg i saken. Noe som ofte er vanskelig i slike saker, på grunn av legens taushetsplikt.

- Vi vet jo ikke om legen har gjort flere observasjoner. Legen har taushetsplikt og kan derfor ikke uttale seg fritt. Hva legen har gjort kjenner vi ikke til. Legen kan ha gjort flere observasjoner som gjør at konklusjonen blir som den blir, sier Janbu.

- Oftere for slappe
Legeforeningen opplyser at det oftere er et større problem at leger er for slappe.

- Generelt så er vår erfaring at det er et større problem at legen kan være for liberal med å fornye et førerkort. Der vil jeg si at en viktig forebygging for slike problemer er fastlegeordningen, der du har en lege du går til som kjenner deg og som sannsynligvis kan vurdere mer korrekt om du kan kjøre bil eller ikke, sier presidenten til TV 2 Nettavisen.

Janbu påpeker at legen skal gjøre en grundig undersøkelse og vurdering av pasienten.

- Disse spørsmålene som ble stilt kan jo være en type spørsmål legen har stilt for å vurdere pasientens oppfattelsesevne og hukommelse. Når førerkort skal fornyes er det ikke bare blodtrykksmålinger og test av syn og hørsel, sier Janbu.

- Men håndbak er vel ikke så vanlig?

- Man tester jo styrken. Å kjenne på håndtrykket er en vanlig test, men ikke akkurat håndbak, undrer Janbu.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget