Forgrep seg på brødre

To år etter at 60-åringen ble dømt for seksuelle overgrep på en 13 år gammel gutt, ble han mandag dømt for sex-misbruk av broren.

Nordhordland tingrett mente askøyværingen utnyttet tillitsforholdet til 13-åringen og dømte ham til fengsel.

Fire år
Spesielt ille var det at mannen også har forgrepet seg seksuelt på guttens fire år yngre bror, bare kort tid etter at han sluttet å misbruke eldstebroren. Overgrepene han mandag ble dømt for, startet på sensommeren 1998, da den eldste gutten var bare 13 år. I fire år pågikk misbruket, før han gikk over på broren, da han fylte 13 år. I samme periode forgrep han seg også på yngstebrorens jevnaldrende kamerat.

I 2004 ble 60-åringen dømt i Midhordland tingrett for de sistnevnte overgrepene. Straffen ble ett år og tre måneders fengsel. Men det skulle gå ytterligere ett år før eldstebroren gikk til politiet med sin historie.

Et fristed
Som barn var han mye hjemme hos 60-åringen. Han hadde det vanskelig både hjemme og på skolen og så den eldre mannens hjem som et fristed. Men tilliten ble brutt høsten 1998. 13-åringen var utvist fra skolen og tilbragte dagen hjemme hos 60-åringen isteden. Mannen begynte å gjøre tilnærmelser som gutten ikke turde gjøre motstand mot. Det var starten på et årelangt mareritt som først tok slutt da han var fylt 17 år.

Den nå 22 år gamle mannen fortalte under rettssaken at han var blitt traumatisert av misbruket. Store rusproblemer og en kriminell bane var blitt konsekvensene.

- Vil ha penger
60-åringen benektet alle beskyldninger, slik han også hadde gjort under rettssaken i 2004. Han mente 22-åringens motiv for å komme med falske anklager var penger. Overfor retten forklarte han at han bare ville hjelpe gutten da han var barn, fordi han kjente til hans vanskelige oppvekst.

Men retten fant ikke mannens forklaring troverdig. Dommerne mente både forklaringen til 22-åringen og den tidligere dommen viste at 60-åringen har seksuell dragning mot unge gutter.

Utnyttet tillit
«Det legges i straffeskjerpende retning vekt på at tiltalte har misbrukt det tillitsforhold fornærmede hadde til ham. Fornærmede hadde en vanskelig oppvekst (..) og ble utsatt for vold og mobbing. Tiltalte visste dette. Han utnyttet likevel fornærmede seksuelt på et tidspunkt hvor fornærmede var svært sårbar. » skriver tingretten i dommen.

60-åringen må nå i fengsel i 120 dager, samt betale et erstatningsbeløp på 40.000 kroner til sitt offer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.