*Nettavisen* Nyheter.

Forhandlinger brutt i natt

Foto: (TV 2)

Flykaoset tar ingen ende - i natt ble forhandlingene mellom SAS-pilotene og ledelsen brutt. Allerede er 200 avganger innstilt onsdag.

25.01.06 10:40

STOCKHOLM/OSLO (TV 2 Nettavisen): Onsdag blir passasjerene for tredje dag på rad rammet av innstilte SAS Braathens-avganger. Trolig blir over 200 av selskapets avganger innstilt onsdag bare fra Gardermoen.

SE VIDEO:Brudd i forhandlingene

SE VIDEO:Pilotene risikerer straff

Her kan du se oppdatert oversikt over innstilte avganger.

Og konflikten ser ikke ut til å ha noen ende, etter at forhandlingene i Stockholm mellom de tre pilotforeningene og ledelsen i selskapet ble brutt. Partene gikk fra hverandre litt over klokka ett natt til onsdag, melder TV 2 Nyhetene.

Forhandlingene blir ikke gjenopptatt med det første, og ledelsen vil presse gjennom beslutningen om å overføre pilotene fra moderselskapet til nasjonale selskaper. Pilotene frykter overføringen vil gjøre de mer utsatt for konkurranse fra billigere piloter, og at jobbene deres dermed står i fare. Ledelsen avviser at dette er tilfelle.

- Uakseptabelt
Leder Jack Netskar i Norske SAS-flygeres Forening sa til TV 2 i natt at dette er «fullstendig uakseptabelt», og at det dermed er grunn til å tro at den nåværende streikesituasjonen blir vedvarende.

Han påpeker også at ledelsens beslutning gjør det til en ekstremt stor utfordring å komme seg igjennom lønnsforhandlingene til våren, uten å ta drastiske virkemidler i bruk.

I praksis betyr dette en lovlig streik blant SAS pilotene fra 1. april. Pilotforeningene sier også at ledelsen må snu i sin beslutning for at situasjonen skal løse seg.

Må betale erstatning
Tirsdag ble det klart at stort sett alle selskapets flyavganger innen Europa avlyses fram til midnatt natt til torsdag. Noe som blant annet rammer trafikken mellom København og Oslo.

Selskapet taper ikke bare passasjerer på problemene, men må også ut med store erstatningssummer til passasjerer som rammes.

- Vi skal dekke alle relevante kostnader, sa informasjonsrådgiver Knut Morten Johansen i kommunikasjonsavdelingen i SAS Braathens til TV 2 Nettavisen.

Er du rammet av flykaoset? Sjekk rettighetene din her.

I Danmark har flyselskapet bestemt seg for å trekke pilotene for retten, og de risikerer dermed å miste jobbene sine om den ulovlige streiken som er i gangsatt fortsetter. Dette rammer imidlertid ikke de norsk pilotene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.