RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forkastet Bow Eagle-anke

Sist oppdatert:
BERGEN/OSLO (TV 2 Nettavisen): Gulating lagmannsrett har forkastet anken fra førstestyrmann Ronnie L. Zape Bow Eagle-saken. Dermed blir dommen på fem års fengsel stående.

Zape ble i Bergen tingrett i mars i fjor dømt til fem års ubetinget fengsel, etter at han som førstestyrmann unnlot å tilkalle hjelp da den norskregistrete kjemikalietankeren Bow Eagle sommeren 2002 kolliderte med et fiskefartøy utenfor kysten av Frankrike.

Som følge av kollisjonen døde fire av mannskapene som var om bord i fiskebåten.

Den filippinske styrmannen anket tingrettens dom til Gulating lagmannsrett, og begrunnet anken med at straffen var for streng. Men han fikk ikke medhold lagmannssretten.

- Tok risikoen på å ofre "mannskapet"

- Domfeltes handlemåte etter sammenstøtet, er slik lagmannsretten ser det, kvalifisert graverende. Domfelte var klar over at et skipsmannskap fra et fiskefartøyt/tråler var i livsfare etter sammenstøtet og at det sto om livet til flere mennesker.

- For domfelte må det ha fremstilt seg som like mulig at en umiddelbar redningsaksjon kunne redde hele mannskapet som at hele mannskapet ville omkomme om redningstiltak ikke ble iverksatt straks. I en slik situasjon valgte han å fortsette seilasen og tok risikoen på å ofre " mannskapet" på fiskefartøyet/tråleren av frykt for egen posisjon. Om dette har tingretten uttalt at "Dette må bero på et bevisst valg for å unngå mulige egne problem", heter det i kjennelsen fra lagmannsretten.

- Overlatt til å dø

- For de som omkom og de overlevende må det å bli forlatt av " Bow Eagle", skipbrudden og på åpent hav langt fra land nattestid, opplevdes som å bli overlatt til å dø. Det vises til den beskrivelse tingretten har gitt av dette og de påkjenninger så vel de omkomne som de overlevende ble påført mens de oppholdt seg i sjøen, samt de problemer de overlevende har hatt i ettertid som følge av hendelsen.

- Lagmannsretten er enig med tingretten i at det ikke foreligger formildende omstendigheter ved tiltaltes opptreden., heter det videre i kjennelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere