*Nettavisen* Nyheter.

Forkjølelse kan beskytte deg

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Kan vanlig forkjølelse beskytte mot svineinfluensa?

30.10.09 10:33

Forskere kan ha funnet middelet som bremser utbredelsen av svineinfluensa. Det heter Rhini-virus, bedre kjent som vanlig forkjølelse. Teorien er at man er bedre beskyttet mot svineinfluensa dersom man er forkjølet, skriver Adresseavisen på nett.

Stoff som stopper virus
- Ja, det er en av teoriene. Hvis man er infisert med en virustype, så stimulerer den til interferonproduksjon. Interferon er et stoff som hemmer andre virus. Vi tror at når mange er infisert med rhinovirus, blir deler av befolkningen mindre mottakelig for å bli smittet med svineinfluensa samtidig, sier overlege Svein Arne Nordbø ved St. Olavs Hospital. Han er sjef for Avdeling for medisinsk mikrobiologi.

Oppsiktsvekkende data
Data fra svineinfluensaprøver ved St. Olavs Hospital viser nettopp at antall svineinfluensatilfeller går ned når flere blir forkjølet. Dataene tyder på at det særlig gjelder om sommeren, mens rhinoviruset lettere taper for svineinfluensa når det er kaldere og tørrere.

- Ikke bevist
Nordbø understreker at sammenhengen mellom forkjølelse og svineinfluensa ikke er bevist, men teorien er ikke ny. I 1982 lanserte en forsker ved Folkehelseinstituttet muligheten for en slik sammenheng. En svensk undersøkelse gjengitt i Eurosurveillance stiller også det samme spørsmålet, ifølge adressa.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.