Forlater Røkke på dagen

Simen Lieungh, Aker Solutions

Simen Lieungh, Aker Solutions Foto: Roald, Berit (Scanpix)

- Jeg syns det er leit at jeg ikke blir med videre, sier Simen Lieungh.

16.06.10 11:35

Overraskende avgang i Røkkes og statens Aker Solutions..

Simen Lieungh slutter etter 22 år i selskapet som konsernsjef. Det kommer frem i en melding onsdag.

I meldingen kommer det frem at finansdirektør Leif H. Borge vil fungere som daglig leder i Aker Solutions ASA inntil Lieunghs etterfølger er på plass. I samme periode vil Akersjef Øyvind Eriksen være arbeidende styreleder og i kraft av dette ivareta konsernsjeffunksjoner.

I henhold til sluttavtalen vil Lieungh motta lønn i oppsigelsestiden på 6 måneder og deretter etterlønn i ytterligere 14 måneder. Hans årslønn er 4,5 millioner kroner. Dermed blir sluttpakken hans på 7,5 millioner kroner.

Oppgir ikke årsak
Det kommer ikke frem hvorfor Lieungh trekker seg.

«Lieungh fratrer etter avtale med styret med virkning fra i dag. Styret går nå i gang med å finne hans etterfølger, og er innstilt på at dette arbeidet kan ta tid», heter det i meldingen.

- Aker Solutions har utviklet seg positivt under Lieunghs ledelse. Til tross for enkelte utfordrende prosjekter har selskapet levert rekordresultater og ordresituasjonen er god. Leif Borge og jeg skal sammen holde stø kurs i påvente av at ny konsernsjef kommer på plass. Det er ingen endring i strategisk retning, skriver Øyvind Eriksen.

- Jeg ber om respekt for at jeg ikke går nærmere inn på årsaken til min avgang. Dette er en sak mellom styret og meg, og en gjensidig erkjennelse som har utviklet seg over tid snarere enn enkeltforhold knyttet til selskapets drift eller prosjekter. Jeg syns det er leit at jeg ikke blir med videre, men ser fram til å følge resultatene av det vi har startet, selv om det nå blir fra utsiden, sier Lieungh.

Røkkes mann på plass
Kjell Inge Røkkes mann Øyvind Eriksen fortsetter som konsernsjef i Aker, samtidig som han skal ta seg av enkelte konsernoppgaver i Aker Solutions. Han vil imidlertid erklære seg inhabil i saker som berører Aker Solutions' kommersielle og forretningsmessige forhold til Aker ASA og selskaper eid av Aker.

Simen Lieungh har arbeidet 22 år i Aker Solutions. Han har gått gradene fra sivilingeniør innen prosjektstyring, via prosjektdirektør og konserndirektør til konsernsjef.

Styremedlem Mikael Lilius er utnevnt til nestleder i styret, og han vil spille en aktiv rolle i selskapets strategiarbeid. Styremedlem Lone Fønss Schrøder erstatter Eriksen i selskapets revisjonsutvalg inntil ny konsernsjef har tiltrådt.

Omstridt kjøp
* Før påsken 2009 ble det kjent at Aker ASA selger en rekke selskap og aksjer til Aker Solutions for rundt 2 milliarder kroner. Et av selskapene som ble solgt, Aker Oilfield Services, har store finansieringsforpliktelser i årene som kommer.

* Analytikere og andre reagerte på prisen som Aker Solutions betalte og flere var svært kritiske til at saken ikke ble behandlet på en generalforsamling i børsnoterte Aker Solutions.

* Staten eier 30 prosent av aksjene i Aker Holding sammen med Aker (60 prosent) og Wallenberg-sfæren (10 prosent). Aker Holding har i sin tur 40 prosent av aksjene i Aker Solutions.

* Næringsminister Sylvia Brustad gikk hardt ut mot Aker ASAs og Røkkes håndtering. Også styrerepresentant Berit Kjøll i Aker Holding raste mot Røkke, og mente at staten var blitt lurt.

* Røkke slo tilbake på en pressekonferanse etter flere uker i stillhet. Da hadde Aker Solutions, etter enighet med staten, hyret inn UBS for å finne ut om prisen var OK. Deres konklusjon var nettopp det: Prisen som Aker Solutions betalte var fair.

* Det var ikke konklusjonen til Pareto, som var hyret inn av Næringsdepartementet. De kom til at Aker Solutions hadde betalt opp til 600 millioner kroner for mye.

* Regjeringen bøyer av når de får en generalforsamling i Aker Solutions der alle aksjonærene kan stemme for eller imot strategien bak kjøpene. Kjøpene er allerede gjennomført, og kan ikke uten videre reverseres. Staten har gjennom Aker Holding AS allerede stilt seg bak oppkjøpene.

Les: Alt om Røkke-saken

Aker Solutions stuper onsdag morgen 5,31 prosent til 88,2 kroner på Oslo Børs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.