Forlatt av norske myndigheter

De norske fosterforeldrene kjemper nærmest alene mot en tyrkiske storfamilie for å få sine to fostergutter på 7 og 11 år tilbake fra Tyrkia.

03.07.06 21:41

TV 2: (Manavgat, Tyrkia): Mens de biologiske foreldrene stiller med egne advokater og eksperter både fra Norge og Tyrkia, samt hele den tyrkiske storfamilien i familieretten i Manavgat i morgen tidlig, er fosterforeldrene og de to guttene på ni og elleve år representert med en tyrkisk advokat, og bare det.

- Jeg har reist ned hit for å fortelle den tyrkiske retten hva som egentlig har skjedd i det norske rettssystemet, og at barnevernet i Stavanger har opptrådt på en måte som har fratatt de to guttene sin religiøse og etniske bakgrunn som muslimer og tyrkere, sier advokat for barnas biologisk mor, Arnhild Skretting, til TV2 Nyhetene.

Ti uker i «fengsel»
For barnas fosterfamilie, famlien Flo, har det som i utgangspunktet skulle være en ukes badeferie i Side i Tyrkia, snart blitt til et ti ukers langt mareritt.

TV 2 har tidligere omtalt saken om de to guttene som verken barnevernet i Stavanger eller fosterforeldrene ante hadde dobbelt statsborgerskap. Dermed ønsket barnevernet familien god tur til Tyrkia.

Etter to dager i badebyen startet marerittet, da de biologiske foreldrene sammen med noen hjelpere prøvde å kidnappe guttene. Flo-familien kom seg unna, men de kom seg ikke ut av Tyrkia igjen.

Med tyrkisk far har guttene automatisk tyrkisk statsborgerskap, og familien fikk en domstol til å gi dem utreiseforbud. Med sin tyrkiske opprinnelse blir guttene derfor tyrkere i Tyrkia.

Da mener de biologiske foreldrene at det er tyrkisk rett som gjelder, og at det ikke betyr noe at norske domstoler for fire år siden fratok foreldrene omsorgsretten for guttene.

For Flo-famililen har dette ført til at de siden begynnelsen av mai har ventet på hemmelig adresse på at den tyrkiske domstolen i morgen skal avgjøre guttenes skjebne.

Tilbake til familien - uansett
Advokaten til guttenes biologiske foreldre, jobber for at guttene skal komme tilbake til sin familie.

- Hva er ditt mål i retten i morgen?

- At de to guttene blir tilbakeført til sin opprinnelige familie, sier Skretting.

- Selv om det kan bety at de må bli i Tyrkia?

- Ja, uansett hvor de må bli, sa Skretting, da hun i ettermiddag ankom Tyrkia sammen med flere representanter for den tyrkiske familien til guttene.

Hun forteller at de to guttenes tyrkiske storfamilie vil stille mannsterke opp i familieretten i morgen. Både guttenes biologiske foreldre, lillebroren, besteforeldre, tanter og onkler vil møte i retten for å vise sin støtte til at guttene må få bli hos sin tyrkiske familie.

Forlatt
På et hotell et annet sted i landet sitter de norske forsterforeldrene med de to guttene som i snart ti uker har levd i skjul for den biologiske familien til guttene.

Selv om norske myndigheter betaler for oppholdet og har skaffet familien en tyrkisk advokat,vil verken representanter for barnevernet i Stavanger, deres advokater, eller norsk UD vise seg i retten i morgen. Der vil Stavanger og barnevernet være representert med en tyrkisk advokat.

- Vi føler oss rett ut sagt forlatt, sier fosterfar Carsten Flo. Han mener det er en absurd situasjon at han og samboeren skal forsette å gjemme seg sammen med de to guttene, mens de biologiske foreldrene stiller mannsterke opp i retten.

-Vi er selvsagt redde for at de med sitt nærvær, sine advokater og eksperter, skal påvikre dommeren på en måte som gjør at vi ikke får guttene med oss tilbake til Stavanger, sier Flo.

Fosterforeldrene vet nesten ingenting om hva som skal skje i retten, bortsett fra ti uker med Norges stille diplomati.

- Vi er litt redde for det har vært så stille at selv vi som står midt oppe i dette,heller ikke har hørt noe. Akkurat nå skulle vi gjerne hatt noen her. Noen som forsto vår situasjon, og som snakket åpent med oss og forsvarte guttenes sak, sier Flo.

- Strategi
Det at norske myndigheter kun lar seg representere med en tyrkisk advokat, sier barnevernets advokat, Nils Geir Vestvik, er et strategisk valg,

- Jeg forstår godt at de føler seg forlatt, men vi har valgt å holde oss unna i håp om at det skal bli minst mulig bråk og sirkus rundt denne saken, sier Vestvik.

Mandagens rettsmøte vil vise om den norske strategien har vært korrekt, eller om de to guttene som er født og oppvokst i Stavanger nå får et nytt hjemland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag