*Nettavisen* Nyheter.

Forliset: Fregatten har kraftig slagside - oljefelt stengt - TV 2-reporter bortvist

KANTRET: Fregatten veltet over på siden og ble liggende i fjæra. Foto: Foto: Eirik Hagesæter (BA)

Fregatten KNM Helge Ingstad måtte kjøres på land etter kollisjonen med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Også en slepebåt var involvert i ulykken.

08.11.18 12:17

SISTE: Produksjonen på Ivar Aasen og Edvard Grieg-feltene er stengt ned etter fregattulykken, melder DN. BA skriver torsdag formiddag at fregatten er i ferd med å kantre mot styrbord.

Både Statens Havarikommisjon for Forsvaret og Statens havarikommisjon for transport skal undersøke omstendighetene rundt skipskollisjonen i Øygarden utenfor Bergen natt til torsdag.

Saken skal også etterforskes av politiet. Vest politidistrikt opplyser torsdag formiddag at de startet etterforsking etter kollisjonen

– Statens havarikommisjon for transport (SHT) har besluttet å undersøke kollisjonen mellom tankbåten Sola TS, slepebåten Tenax og fregatten KNM Helge Ingstad, melder SHT torsdag morgen.

Åtte personer kom lettere til skade da fregatten og det maltaregistrerte tankskipet kolliderte ved Stureterminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Tankskipet var, ifølge Sysla , lastet med olje og under slep ut Hjeltefjorden og ble trukket av slepebåten Tenax da kollisjonen skjedde klokka 4.26.

– Tankbåten Sola TS er maltaregistrert og Havarikommisjonen på Malta deltar også i undersøkelsen, opplyser havarikommisjonen.

Oljefelt stengt ned

Produksjonen på Ivar Aasen ble stanset klokka 10, opplyser Aker BP-talsmann Ole Johan Faret til Dagens Næringsliv.

Lundin-talskvinne Frøydis Eldevik opplyser at det samme gjelder Edvard Grieg-feltet.

Olje fra flere felt sendes i rør til Stureterminalen, som ble stengt ned torsdag morgen.

Equinor stenger også produksjonen på Grane, Oseberg og Troll A-feltene, men produksjonen på Troll B og C samt Kvitebjørn og Visund opprettholdes. Også Equinors Kollsnes-anlegget er stengt ned.

– Det er slik at røret vestprosess ved Sture er stengt ned. Som en konsekvens av dette kan ikke Kollsnesanlegget produsere, sier kommunikasjonsdirektør Randi Viksund i Gassco til E24.

Det gir problemer med gassleveransene til Europa ettersom gassen ikke kan transporteres så lenge anlegget på Kollsnes er stengt.

Equinor bestemte seg for å stenge ned driften på anlegget torsdag morgen.

– Personell på Sture som ikke har beredskapsoppgaver blir også evakuert. Nedstengning og evakuering gjennomføres som et føre-var-tiltak, skriver Equinor i en pressemelding.

Stureterminalen er en olje- og gassterminal og utskipningshavn for råolje og LPG. Terminalen mottar råolje fra Oseberg-området via en 115 kilometer lang oljerørledning fra Oseberg Feltsenter, og råolje fra Grane-feltet via en 212 kilometer lang oljerørledning.

Anlegget har to kaianlegg som kan motta oljetankere på opp til 300.000 dødvekttonn. I dag anløper rundt 120 oljetankskip og LPG-tankskip Stureterminalen årlig.

TV 2 reporter bortvist

Bergensavisen melder at TV2 reporter Sturla Dyregrov ble bortvist da han gikk i land for å rapportere fra Stureterminalen.

Bakgrunnen er at politiet har innført et ferdselsforbud på land, sjø og i luft rundt den havarerte fregatten.

Ferdselsforbudet er 1500 meter til sjøs og 1000 meter på land, skriver avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette bildet viser ferdselsforbudet som er innført i området. Åtte personer ble lettere skadet da KNM Helge Ingstad kolliderte med råoljetankeren Sola TS ved Stureterminalen i Øygarden ved 0400-tiden natt til torsdag. 137 personer ble evakuert fra fregatten. Foto: Politiet

Flenge i skroget

Fregatten hadde det 137 mann om bord, mens det var 23 mann i tankbåten. Først ble 127 mann fra fregatten evakuert over i et annet fartøy, mens ti av mannskapet ble igjen på skipet. Ved 6.30-tiden besluttet kapteinen om bord på kapteinen at også de siste ti om bord skulle forlate skipet.

Det var en stund fare for at fregatten skulle synke og Hovedredningssentralen for Sør-Norge opplyste at det ikke var kontroll over lekkasjen.

I kollisjonen hadde militærskipet blitt påført en stor flenge i siden på skroget og det rant mer vann inn enn hva lensepumpene greide å få ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fregatten KNM Helge Ingstad ble evakuert og holdt på å synke før den kjørt mot land etter kollisjon med et tankskip i Øygarden utenfor Bergen torsdag morgen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Kjørt på land

Senere ble faren for at skipet skulle synke avverget ved at fregatten ble kjørt på land.

– KNM Helge Ingstad ble satt på land etter hendelsen. Den har lekkasjer og tar inn vann, og slagsiden blir stadig større. Skadeomfanget er fortsatt uavklart, skriver Kystverket i en orientering klokken 8.

I en oppdatering går det fram at skipet holdes mot land av flere slepebåter.

– KNM Helge Ingstad holdes inn mot land av taubåter. Forsvaret jobber nå for å berge fartøyet. Kystverket bistår og overvåker den pågående operasjonen. Videre vurderer vi fortløpende ytterligere tiltak og mobilisering, skriver Kystverket.

Diesel

Tankskipet har 625.000 fat råolje om bord, men det skal ikke være hull på skipet. Fra fregatten er det oppstått en mindre diesellekkasje, opplyser Hovedredningssentralen for Sør-Norge til NTB.

Ifølge brannvesenet er om lag 10.000 liter drivstoff lekket ut fra fregatten. Det skal dreie seg om en tank med drivstoff til helikoptre som er gått lekk. I følge Kystverket er det uklart om alt i denne tanken er rent ut. Det er lagt ut lenser i området ved fregatten.

Politiet har etablert et mottak for de evakuerte på Stureterminalen. Flere redningshelikoptre og redningsbåter deltok under evakueringen av fregatten og flere slepebåter lå torsdag formiddag ved det havarerte skipet.

Equinor bestemte ved 8.30-tiden å stenge ned driften på anlegget. Stureterminalen er en olje- og gassterminal og utskipningshavn for råolje og LPG.

– Personell på Sture som ikke har beredskapsoppgaver blir også evakuert. Nedstengning og evakuering gjennomføres som et føre-var-tiltak, skriver Equinor i en pressemelding.

Redningsoperasjonen avsluttet

Forsvaret opplyste at selve redningsoperasjonen var avsluttet ved 8-tiden og at det nå er snakk om å berge fregatten.

– Fregatten er en del av NATOS stående maritime styrke og hadde vært med i øvelsen Trident Juncture som ble avsluttet onsdag, opplyser oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Han sier videre at alle tilgjengelige militære ressurser vil bli satt inn i bergingen av fregatten.

Levert i 2009

KNM «Helge Ingstad» (F 313) er en norsk fregatt av Fridtjof Nansen-klassen, navngitt etter oppdageren Helge Ingstad. Fregatten ble overlevert 29. september 2009.

Fartøyet er nummer fire i serien av fem som i perioden 2006–2011 ble overlevert til Sjøforsvaret.

Fregatten er en av fem som i sin tid hadde en totalkostnad 21 milliarder kroner. Denne summen inkluderer også seks NH90-helikoptre.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag