Forsiktig optimisme i reiselivs-Norge

Foto: Kleiven, Paul (SCANPIX)

Norske reiselivsbedrifter tror sommeren 2010 blir bedre enn i fjor.

15.06.10 06:28

Reiselivs-Norge er forsiktige optimister, og tror på en liten omsetningsøkning for hele året. Men det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til hvor mange utenlandske turister som finner veien til Norge i sommer, skriver organisasjonen HSH som presenterer det årlige reisefaktaheftet «Innsikt og Utsyn».

Bedriftene i reiselivet tror på en omsetningsvekst i 2010, viser en fersk undersøkelse HSH, hovedorganisasjonen for handel og tjenester, har fått gjennomført.

- Reiselivet tror på en liten vekst både i sommer og for året under ett, sammenlignet med fjoråret, skriver reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i HSH i meldingen.

Et unntak er de innkommende reisearrangørene, som selger Norges-reiser i utlandet. De venter en omsetningsnedgang på 4 prosent.

- Det er fortsatt knyttet stor usikkerhet til de utenlandske markedene. Som i fjor trenger reiselivet norske gjester for å kompensere for tapte utenlandske besøkende, skriver Solheim.

I fjor sommer forsvant nesten 10 prosent av de utenlandske gjestedøgnene fra norske overnattingsbedrifter. Dette ble kompensert av norske overnattinger. Men i typiske turistområder var bortfallet av utenlandsbesøk svært merkbart. Reiselivsbedrifter i regioner med eksportindustri og annet konjunkturutsatt næringsliv var også spesielt utsatt for nedgang i yrkestrafikken og kurs og konferanser.

- Norsk distriktsreiseliv henter gjester i land som fortsatt er preget av svake konjunkturer. Norge er et svært dyrt reisemål for utlendinger, noe som forsterkes av valutasituasjonen. Dette vil være merkbart for mange distriktsbedrifter i reiselivet også i sommer, men det er et klart positivt tegn at fjorårets spådommer om omsetningsnedgang er snudd til vekst, skriver Solheim.

Hun mener den økonomiske situasjonen for mange bedrifter i norsk reiseliv fortsatt er utfordrende.

- Selv om nedgangen fra i fjor er tilbakelagt, vil mange reiselivsbedrifter ha et stykke igjen før lønnsomheten er oppe på et forsvarlig nivå, skriver reiselivsdirektøren.

En ventet omsetningsvekst på 1,1 prosent fra hotellene i undersøkelsen og 6,6 prosent fra serveringsbedriftene, viser at hotell- og restaurantnæringen likevel er preget av større optimisme enn for ett år siden. Blant hotellene er det tilnærmet balanse mellom dem som tror på positiv og negativ omsetningsutvikling med henholdsvis 28 prosent og 26 prosent. Samtlige bransjegrupper i undersøkelsen er klart mer positive til markedssituasjonen enn da de besvarte HSHs bedriftsundersøkelse på samme tid i fjor. Svarene kan imidlertid tyde på at kostnader og priser er under press, ikke minst i utenlandsmarkedene, heter det i meldingen fra HSH.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.