RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Velferdsforsker Aksel Hatland ved Institutt for samfunnsforskning.
Velferdsforsker Aksel Hatland ved Institutt for samfunnsforskning. (Institutt for samfunnsforskning)

Forsker: Kun to prosent av trygdepengene går til utlandet

Under 2 prosent av de norske trygdepengene havner i utlandet, og politikernes bekymring for eksport av trygdeytelser er derfor overdreven, mener velferdsforsker Aksel Hatland ved Institutt for samfunnsforskning.

Hatland har i siste nummer av Nytt Norsk Tidsskrift gjennomgått den norske trygdeeksporten. I 2012 utbetalte Norge 386 milliarder kroner i kontantytelser. Omtrent 7 milliarder kroner av dette, eller 1,8 prosent, ble sendt til mottakere som bodde i utlandet.

– Dette er et felt som er preget av dobbeltkommunikasjon. Det kan ut fra stemningsbølger og medieoppslag være politisk bekvemt å ville stramme inn på trygdeordninger for eksport. Det er mye vanskeligere i praksis, blant annet på grunn av EØS-avtalen, sier Hatland til Klassekampen.

Hatland viser til at halvparten av de 7 milliarder kronene går til alderspensjonister, og den største gruppen blant dem bor i Sverige. Deretter følger alderspensjonister i USA, Danmark og Spania. Alderspensjonister i Afrika og Asia havner langt nede på listen.

Hatland har også sett på uførepensjon, som utgjør 1,5 milliarder kroner. Mesteparten av mottakerne bor i Sverige. Barnetrygd og kontantstøtte til familier av arbeidsinnvandrere mottar ifølge Hatlands undersøkelser småpenger: I 2012 fikk 1.019 barn i utlandet norsk barnetrygd, totalt 11 millioner kroner.

Tidligere leder i Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, er positivt overrasket over opplysningene og sier man må være varsom med å generalisere ut fra medieoppslag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere