RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker på avhør av barn

Forskere ved Universitetet i Oslo (UiO) skal analysere dommeravhør av barn for å se om det forekommer systematiske feil i saker der det er mistanke om seksuelle overgrep.

- Vi er like spente som alle andre på resultatene, sier professor Svein Magnussen ved Psykologisk institutt, UiO til NTB.

Magnussen er ansvarlig for prosjektet, sammen med professor Ulf Stridbeck ved Juridisk fakultet.

Bjugn-saken
- Særlig i etterkant av Bjugn-saken har det vært en økt fokusering på hvordan avhør av barn blir utført, heter det i prosjektbeskrivelsen, som er lagt ved en søknad til Justisdepartementet om 300.000 kroner per år i 2004 og 2005.

I prosjektbeskrivelsen blir det pekt på at de siste års forskning om vitnepsykologiske problemstillinger har vist at både informasjonsmengde, innhold og pålitelighet i barns forklaringer vil kunne påvirkes av en rekke faktorer hos den som foretar avhøret eller intervjuet.

- Noen eksempler på systematiske feil er ledende spørsmål, gjentatte spørsmål, feilaktige utsagn om hva som er skjedd, og spørsmålets språklige form, heter det.

Unikt materiale
Forskergruppen er nå klar til å starte analysearbeidet, etter å ha samlet inn utskrifter og delvis videoopptak fra et representativt utvalg på cirka 400 dommeravhør fra hele landet i perioden 1985-2003.

Et arbeidsgruppe oppnevnt av Justisdepartementet har tidligere fått i oppdrag å vurdere om dommeravhør og observasjon av barn er egnet til å få fram bevis i incestsaker og andre saker om seksuelt misbruk. Arbeidsgruppen skulle ha levert sin rapport innen 1. desember, men har fått utsettelse til 1. mai 2004.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere