RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker vil droppe lyntog

Foto: ADIF (Jernbaneverket)
Sist oppdatert:
Lyntog trenger mye mer energi enn farten rettferdiggjør, mener forsker.

Oslo (NTB): Forsker Knut Alfsen vil heller få folk til å flytte til sentrale strøk enn å satse på lyntog. Dermed går han imot både miljøbevegelsen og den rødgrønne regjeringen.

Alfsen, som er forskningsdirektør ved CICERO Senter for klimaforskning, mener lyntog er en dyr og dårlig idé i et langstrakt land som Norge, skriver Vårt Land.

- For det første er det ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt. For det andre blir miljøgevinsten ved å bygge lyntog, sammenlignet med å bedre det ordinære jernbanenettet, minimal. Det vil neppe kunne forsvare de store investeringene som trengs, sier Alfsen.

Forskeren mener at regjeringen heller bør satse på en rekke andre tiltak for å få ned klimautslippene, og at økt flytting til sentrale strøk kan være et av tiltakene.

- Alle trenger ikke å bo i samme by, men det har en stor miljømessig kostnad å bo spredt, sier han.

Alfsen mener at lyntog trenger mye mer energi enn farten rettferdiggjør, og derfor er lite energieffektive. Han mener også at andre transportmidler etter hvert vil forurense mindre ennå nå.

- Man jobber for å få fly over på biodrivstoff, og bilparken skal elektrifiseres, sier Alfsen, som mener miljøbevegelsen begynner å bli desperate i sin iver etter å få gjort noe med klimautslippene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere