RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker: Væpnet politi gir flere drap og skader

Sist oppdatert:
Spår flere skyteepisoder, flere skadde og drepte med generell bevæpning.

Oslo (NTB): Forsker Johannes Knutsson ved Politihøgskolen mener at det vil bli flere skyteepisoder, med flere skadde og flere drepte, dersom Politiets Fellesforbund får det som det vil med væpnet politi i gatene.

Politiets Fellesforbund (PF) vedtok torsdag at polititjenestemenn bør bære synlig våpen. Knutsson har forsket i ti år på bevæpning av politiet. Han mener at generell bevæpning vil føre til flere farlige situasjoner, flere avfyrte skudd, flere skadde og flere drepte.

- Det er trist at Politiets Fellesforbund går inn for at politiet skal bære våpen synlig, sier Knutsson til Dagsavisen.

Han synes at politiet mangler gode argumenter for bevæpning.

Forskeren viser til at svensk politi har umiddelbar tilgang til våpen, mens politiet i Norge har våpen innelåst i en boks i bilen. For å åpne boksen kreves tillatelse av en overordnet.

Politiet i Sverige løsner skudd ved 30 situasjoner årlig. I Norge løsner politiet skudd ved tre situasjoner årlig. Forskeren tar høyde for at Sverige har flere innbyggere, og konkluderer med at skytefrekvensen er langt høyere i Sverige. Svensk politi skader i gjennomsnitt åtte personer og dreper en person i året. I Norge skader politiet i gjennomsnitt 0,6 personer og dreper 0,3 personer i året. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere