*Nettavisen* Nyheter.

Forskere frykter atomulykke

Forskere frykter en atomulykke på Kolahalvøya på grunn av at det internasjonale arbeidet for å bedre atomsikkerheten i området er for dårlig koordinert.

Det er forskere ved Universitetet i Trondheim og amerikanske forskere ved Center for Nonproliliferations Studies i USA som er bekymret for atomopprydningsarbeidet på Kola, melder NRK Finnmark.

- I Andrejevabukta kan det være et problem at opprydningen er risikofylt og at myndighetene som har best kontoll på hvordan dette skal gjøres ikke er godt nok engasjert. Det kan føre til uhell, sier forsker Ole Reistad ved Institutt for fysikk ved Universitetet i Trondheim til NRK Finnmark.

Andrejeva-bukta ligger bare fem mil fra Norge, og blir betegnet som den verste atom-søppelplasseni Europa. Både Storbritania, Italia og Norge samarbeider med russiske myndigheter om å sikre brukt brensel og annet atomavfall. Men forskerne mener samarbeidet er dårlig forankret hos russiske myndigheter, og de sår tvil om russernes reelle vilje til å være med å løse problemet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag