Forskning viser at de som lever i sunne og gode parforhold, både lever lenger og har bedre helse enn de som er single.

I løpet av livet, vil de aller fleste par imidlertid oppleve tunge perioder, hvor det kanskje ikke føles som om parforholdet bidrar til bedre helse - snarere tvert imot.

Nå kommer forskere ved Berkeley University i California heldigvis med gode nyheter til de parene som holder sammen tross tunge perioder: Dess lenger man er gift, dess mindre konflikt og dess mer humor vil prege parforholdet.

Mer humor - mindre konflikt

I en periode på 13 år, har amerikanske forskere fulgt 87 ektepar. Forskerne har analysert videoopptak av ekteparene, som har vært gift i mellom 15 og 35 år, og studert deres interaksjon over tid.

Dess eldre parene ble, dess mer humor og ømhet preget forholdet. De viste mer humor og kjærlighet overfor hverandre, samtidig som de var mindre kritiske, gikk mindre i forsvar og hadde et generelt lavere konfliktnivå.

- Våre funn belyser en av livets store paradoks. Til tross for at de opplever å miste både venner og familile, er eldre mennesker i stabile ekteskap lykkeligere, og opplever i liten grad depresjon og angst. Ekteskapet har vært positivt for deres mentale helse, sier studieforfatter og psykologiprofessor ved UC Berkeley, Robert Levenson.

LES OGSÅ: Psykolog: «Sex: Just do it - eller bli skilt»

Forskerne mener funnene bygger opp under tidligere forskning om de positive helseeffektene av å være i et stabilt parforhold.

- Med utgangspunkt i forbindelsen mellom positive følelser og helse, understreker disse funnene viktigheten av et intimt forhold etter hvert som folk blir eldre og de potensielle helsefordelene tilknyttet ektskapet, sier studieforfatter Alice Verstaen.

Studien er publisert i journalen Emotion, og omtalt på UC Berkely sine sider. I Norge ble den først omtalt av Forskning.no.

Fornøyd med sexlivet

Nordmenn over 60 år, er også tilsynelatende godt fornøyd med sitt eget sexliv. Det viste tall fra en studie publisert i sommer, hvor forskere hadde sammenlignet seksuell aktivitet blant de mellom 60 og 75 år i Norge, Danmark, Belgia og Portugal.

I Norge hadde 676 menn og 594 kvinner deltatt i studien. Resultatet antydet at seksualhelsen blant de over 60 i Norge, er svært sunn og positiv:

  • Over 90 prosent av norske menn mellom 60 og 75 år er seksuelt aktive.
  • 75 prosent av norske kvinner i samme aldersgruppe er seksuelt aktive.
  • Norge ligger på topp når det kommer til onani: 65 prosent av norske menn har onanert den siste måneden, mens 40 prosent av kvinnene har gjort det samme.
  • Norske menn har samleie omtrent to til tre ganger i måneden.
  • Blant kvinnene er det de nordiske kvinnene som er mest fornøyd med sexlivet sitt, med de danske kvinnene helt på topp.

Siv Gamnes, som har lang erfaring som sexologisk rådgiver, ble ikke overrasket over resultatet.

- Nei, jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Jeg har klienter på over 80 år som kommer til meg for hjelp til et bedre sexliv, uttalte Gamnes til Nettavisen i sommer, og la til:

- Dette handler nok om at dagens 60- og 70-åringer er mye yngre i både kropp og sinn enn tidligere generasjoner. De løper på fjelltopper og er veldig aktive, så her har det skjedd positive ting når det kommer til aktivitet og helse.