Sex og samliv angår de aller fleste av oss, og er derfor et av de temaene det forskes mye på. Men når det gjelder sexlivet vårt, så har forskerne i all hovedsak fokusert på yngre aldersgrupper.

Dette har nok bidratt til å legitimere teorien mange har om at det ikke bare er de under 60 som har mest sex, men at det også er de som er fornøyde med sexlivet sitt.

Den teorien svekkes nå kraftig av en ny studie publisert på SpringerLink: «Sexual Activity and Sexual Satisfaction Among Older Adults in Four European Countries».

Positivt resultat

Det var Forskning.no som først omtalte studien, som er gjennomført av forskere fra seks ulike land. Forskerne har sammenlignet seksuell aktivitet blant de mellom 60 og 75 år i Norge, Danmark, Belgia og Portugal.

I Norge har 676 menn og 594 kvinner deltatt i studien. Resultatet antyder at seksualhelsen blant de over 60 i Norge, er svært sunn og positiv:

  • Over 90 prosent av norske menn mellom 60 og 75 år er seksuelt aktive.
  • 75 prosent av norske kvinner i samme aldersgruppe er seksuelt aktive.
  • Norge ligger på topp når det kommer til onani: 65 prosent av norske menn har onanert den siste måneden, mens 40 prosent av kvinnene har gjort det samme.
  • Norske menn har samleie omtrent to til tre ganger i måneden.
  • Blant kvinnene er det de nordiske kvinnene som er mest fornøyd med sexlivet sitt, med de danske kvinnene helt på topp.

- Eldre er ikke aseksuelle

Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Bergen, har vært en av hovedforskerne bak studien. Hun innrømmer at hun er overrasket over resultatet.

– Jeg er overrasket over hvor mange som er seksuelt aktive. Når jeg sier at jeg er overrasket, handler det ikke om at jeg sammenlikner med tidligere studier. Dem finnes det ikke mange av. Det handler mer om hvilke myter vi har eldre og sex i samfunnet, sier Trææn til Forskning.no.

LES OGSÅ: Forsker: - Det er én egenskap absolutt alle kvinner ser etter i en mann

Hun er spesielt overrasket over at eldre i Norge er såpass fornøyde med sexlivet sitt som det de oppgir å være. Dette til tross for at nordmenn ikke ligger i topp når det gjelder antall samleie i løpet av måneden, for der er det portugiserne som leder an.

Portugiserne oppgir nemlig å ha samleie en til tre ganger i uka, mens nordmenn ligger på to til tre ganger i måneden.

Trææn mener resultatene understreket behovet for å prioritere eldres seksualitet når helsetjenester for eldre skal planlegges.

– Eldre er ikke aseksuelle. Det betyr at sex må opp og fram som et tema når helsetjenester for eldre voksne planlegges, avslutter forskeren.