Det er funnene i RINO-prosjektet (Research Integrity in Norway) som viser dette etter svar fra 7.300 forskere i Norge, skriver Uniforum, Nettavisen for Universitetet i Oslo.

60 prosent sier at de ikke har kurs eller undervisning i forskningsetikk.

– Dette er mer enn urovekkende, sa Berit Rokne, rektor ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), som kommentert funnene overfor avisen.

40 prosent av forskerne sier de ikke har kjennskap til hva de skal gjøre om de oppdager grove feil i forskningen.

– Jeg ser på det som alvorlig at det er så lite kunnskap om rutiner for varsling, sier Agnes Landstad, daglig leder ved Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA).

2,2 prosent kjenner til at kollegaer har fabrikkert materiale, like mange kjenner til at kollegaer har forfalsket data. 0,3 prosent sier de selv har forfalsket data i løpet av de siste tre årene.

– På enkelte områder er resultatene betryggende. Det er en knallhard avvisning på de groveste tilfellene av juks, det vi kaller FFP (forfalskning, fabrikkering og plagiering). Men det at så mange mangler kunnskap om forskningsetiske retningslinjer og prinsipper for rettmessig forfatterskap er ikke like bra, sier leder for prosjektet, professor Matthias Kaiser fra Universitetet i Bergen (UiB).

Selve undersøkelsen ble sendt til 31.206 norske forskere, hvorav 7.291 fullførte hele spørreskjemaet, tilsvarende 23,4 prosent.

(©NTB)