RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forskere: Klimaendringene presser fisken nordover

Torsken har fått bedre leveforhold i det nordlige Barentshavet. Bestanden er stor og i høyeste grad kommersielt fiskbar, ifølge norske og russiske forskere.
Torsken har fått bedre leveforhold i det nordlige Barentshavet. Bestanden er stor og i høyeste grad kommersielt fiskbar, ifølge norske og russiske forskere. Foto: Havforskningsinstituttet
Sist oppdatert:
Klimaendringene har gitt store fiskearter som torsk bedre leveforhold i det nordlige Barentshavet, men arktiske arter takler ikke økte temperaturer like godt, viser en ny studie.

Forskere ved Havforskningsinstituttet og Universitetet i Tromsø har sammen med russiske forskere undersøkt fiskens leveforhold i Barentshavet i perioden 2004 til 2012.

I denne perioden økte bunntemperaturen i området med nesten 1 grad celsius, noe som har ført store fiskearter som torsk og hyse nordover raskere enn antatt, skriver to av forskerne i en kronikk i Aftenposten.

FNs klimapanel anslo i 2014 at marine fiskearter, altså fisk som lever i havet, flytter seg med omtrent 40 kilometer hvert tiår. Ifølge forskerne flytter fisken i Barentshavet seg opp til fire ganger så raskt.

For de store fiskeartene har mattilgangen i det nordlige Barentshavet blitt bedre, mens de mindre arktiske artene fått økt konkurranse om maten.

– Det er forventet at dette kan gi seg utslag i at noen arktiske fiskearter, som for eksempel polarringbuk, forsvinner fra våre nordligste områder, skriver forskerne.

Studien ble publisert i Nature Climate Change denne uken. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere