Forskere sjekket bare fire laks

Fire dioksinprøver fra norsk laks var alt de amerikanske forskerne hadde da de publiserte rapporten om kreftfremkallende stoffer i oppdrettslaks.

10.01.04 16:41

Rapporten rystet norsk laksenæring, men avvises som «tull» av norske forskere:

- Bare hysteri, sier forskningsansvarlig Anne-Katrine Haldorsen i NIFES (Nasjonalt institutt for ernæring og sjømatforskning), til VG.

Ifølge amerikanske forskere øker faren for å få kreft hvis du spiser oppdrettslaks oftere enn én gang i måneden. Både Mattilsynet og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) avfeier påstanden.

- De bruker en helt annen risikovurdering enn både Verdens helseorganisasjon, EU og helsemyndigheter i alle land. Den er ikke akseptert av noen andre, sier Anne-Katrine Haldorsen.

Japanske supermarkedkjeder utsetter likevel kjøp av norsk laks etter påstanden om at oppdrettslaks kan føre til kreft. Eksportutvalget for fisk frykter skadevirkninger for oppdrettsnæringen, skriver Dagsavisen.

- Supermarkedkjeder, lakseimportører og absolutt alle andre aktører her i Japan er nå klar over den amerikanske undersøkelsen. Nå råder en vente og se-holdning. Dette innebærer at noen av aktørene venter med nye ordrer på laks fra Norge, sier fiskeriutsending i Tokyo, Ola Brattvoll.

Han tror ikke de negative effektene vil være langvarige.

- Jeg tror vi klarer å berolige kundene. Jeg føler at vi har en god sak, sier Brattvoll.

Eksportutvalget for fisk jobber nå på spreng for å få formidlet informasjon for å tilbakevise påstanden fra amerikanske forskere.

- Vi har sendt informasjon til våre åtte utekontorer, norske eksportører og vil antakelig også sende denne informasjonen til de norske utenriksstasjonene, opplyser informasjonssjef Åshild Nakken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.