*Nettavisen* Nyheter.

Forskningsprisvinner tror vi vil kunne bremse demens

BANEBRYTENDE: Professor Tormod Fladbys arbeid har bidratt til banebrytende ny kunnskap om demensbehandling, mener Nasjonalforeningen for folkehelsen, som har tildelt professoren Demensforskningsprisen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Professor Tormod Fladby tror vi er nær ved å finne en behandling som bremser demens. Tirsdag ble han hedret med Demensforskningsprisen.

07.02.17 17:20

Fladby er professor i nevrologi og avdelingssjef ved Akershus universitetssykehus. Han har forsket på biomarkører fra blod og spinalvæske i hjernen og hvordan disse kan påvise demenssykdom på et tidlig stadium.

- Dette har bidratt til bedre diagnostikk og kunnskap om behandling av demenssykdommer, skriver Nasjonalforeningen for folkehelsen, som står bak prisen.

Fladbys arbeid har bidratt til banebrytende ny kunnskap, heter det i begrunnelsen for tildelingen. Foreningen trekker fram hvordan han integrerer laboratorieforskning og pasientnært arbeid, samtidig som han er en pådriver for forskningsfeltet nasjonalt og internasjonalt.

Vinneren av årets Hjerteforskningspris er professor og overlege ved Rikshostpitalet Lars Gullestad.

- Hans forskning på sammenhengen mellom betennelse og hjertesvikt har bidratt til ny forståelse for, og behandling av, hjertesviktpasienter og hjertetransplanterte, fremheves det i begrunnelsen.

Prisene fra Nasjonalforeningen for folkehelsen tildeles forskere som har oppnådd betydelige resultater inne hjerte- og karforskning og demensforskning i Norge. Prisen er på 200.000 kroner, og beløpet skal komme forskningen til gode.

(©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

KONGELIG PRISUTDELING: Nasjonalforeningen for folkehelsen delte ut hjerteforskningsprisen til professor Lars Gullestad og demensforskningsprisen til professor Tormod Fladby i Oslo tirsdag. Kong Harald delte ut prisen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.