Forsøkte å redde jentene

Medelever som bodde i nabohytta på Hovden forsøkte å ta seg inn for å redde ut jentene fra den brennende hytta.

01.02.06 09:12

- De forsøkte å ta seg inn i hytta gjennom et vindu, men kom seg ikke inn. Brannen var for voldsom, sa lensmann Knut Nomeland i Valle og Bykle på en pressekonferanse på Hovden tirsdag formiddag.

Tre jenter på henholdsvis 15, 16 og 17 år omkom i brannen i utleiehytta. 217 danske skoleelever og lærere fra Fyn i Danmark var på skiferie i Norge.

To ble skadd i dramaet. En elev ble sendt med med luftambulanse til sykehuset i Arendal med røykskader. Læreren som forsøkte å ta seg inn i hytta, skar seg på vindusglasset.

Tilskuere
Brannvesenet på Hovden fikk melding om brannen klokken 02.06. Elleve minutter etter var de første brannmannskapene på plass. Men allerede da var brannen så omfattende at ingen kunne gå inn i den overtente hytta.

- Dette vanskeliggjorde røykdykkernes arbeid. Det var nesten nytteløst å gå inn, og det gjorde de da ikke, sier varabrannmester Kvitne.

Selve slokkingsarbeidet av brannen gikk raskt. Til sammen arbeidet 18 brannfolk på stedet.

- Dessverre fikk vi det utfallet som dere har hørt. Men brannvesenet gjort det de kunne, sier Kvitne.

Brannårsaken er fortsatt ukjent. Brannteknikere på stedet og vitneavhør av de som var i hytta vil forhåpentligvis gi svar på dette, opplyser lensmann Nomeland.

Hoppet ut vinduet
Det var til sammen ni jenter som sov i hytta på Hovden Høyfjellssenter da brannen brøt ut. Seks av dem fikk reddet seg ut gjennom et vindu, ifølge Nomeland.

Noen som bodde i nabohytta fikk varslet om brannen etter at en av disse våknet av røyklukt.

- De seks som reddet seg ut var på et rom. De tre andre var på et tilstøtende soverom der det også var vindu, sier Kvitne til TV 2 Nettavisen.

På brannstedet vises det klart på hytta at brannen har herjet voldsomt. Den ene delen av hytta har store skader innvendig.

- Psykisk støtte
På pressekonferansen opplyste kommunelegen at kriseteamet nå legger vekt på å støtte opp om kamerater og venner av de omkomne jentene. De skal etter omstendighetene ha det forholdsvis bra.

Elevene har vært innkvartert på Hovden Høyfjellshotell siden brannen. Tirsdag ettermiddaf reiser de hjem til Danmark.

- De blir hentet med busser i 15-16 tiden i dag, sier ordfører i Bykle, Kay Jeiskelid til TV 2 Nettavisen.

Fem representanter fra Europeiske forsikring som kommer fra Danmark vil bistå elevene på hjemtur. Trolig vil de reise med fly hjem fra Kjevik.

Ifølge ordføreren skal noen av de pårørende til de omkomne jentene komme til Hovden for å se stedet der de døde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.