Først gravd fram - tatt av nytt ras

Foto: Luftforsvarets redningstjeneste (SCANPIX)

To turkamerater greide først å grave fram den ene av kvinnene som omkom i skredulykken i Vefsn.

18.05.10 15:36

Ifølge NRK ble den ene kvinnen som omkom i raset gravd fram i live av to personer i turfølget. De fikk kontakt med henne, men et nytt ras tok henne med seg.

De to hadde selv gravd seg ut av raset.

Mens de holdt på å grave fram kvinnen, som da var i live, kom et nytt ras, og de to måtte komme seg unna. Kvinnen som ble tatt av det andre raset er en av kvinnene som er funnet omkommet.

Tirsdag klokka 15 opplyser Helgeland politidistrikt at det ennå ikke er foretatt noen ny rekognosering over rasområdet ved Jamtfjelltinden i Vefsn kommune i Nordland. Trolig blir ikke rekognoseringen gjennomført før onsdag, får Nettavisen opplyst. Så snart det er praktisk mulig skal eksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opp i helikopter over rasområdet og vurdere situasjonen.

Letingen etter de to savnede vil bli gjenopptatt så snart sikkerheten til letemannskapene er vurdert å være god nok, opplyser politiet.

- Vi må avvente befaringen, uttalte operasjonsleder Jon Røsdal ved Helgeland politidistrikt til Nettavisen tirsdag morgen.

Inntil videre er det forbud mot ferdsel i fjellene i Vefsn kommune.

Stor snøsmelting
NVE sendte tirsdag ut en ny og oppdatert melding om flom- og skredfaren i landsdelen:

«Varmt vær har ført til stor snøsmelting, flom og skredfare i Nordland, Troms og Finnmark. Det er registrert vannføring rundt 50-årsflom i flere lavereliggende, små vassdrag. Det er meldt noe nedbør de nærmeste dagene, men kjøligere vær gjør at vannføringen etter hvert vil synke i hele landsdelen», heter det i meldingen.

Se hele meldingen på NVEs sider her

De omkomne og savnede
Berit Rugeldal (47), Tove Peggy Åkerøy (46) er bekreftet omkommet etter ulykken 16. mai.

Bjørg Heidi Åkerøy (44) og Therese Mari Åkerøy (30) er fremdeles savnet. De to er antatt omkommet etter skredulykken.

De fire var en del av et turfølge på åtte som ble overrasket av et stort snø- og jordras. To personer er på sykehus, mens de to siste kom fra raset med mindre skader.

Se video fra rasområdet her på Helgeland Arbeiderblads nettutgave

- Det er ekstremt stor rasfare i området. Høyere opp i fjellet, over der raset som tok de åtte skiløperne startet, er det en stor snøfonn som demmer opp smeltevann. Sprekkdannelser i denne fonna samt den generelle vurderingen av rasfaren, gjør at vi har innstilt all letevirksomhet etter de to som ikke er funnet, sier politimester i Helgeland politidistrikt, Håvard Fjærli, til avisa.

- Jeg har aldri sett noe lignende

Lokale kjentfolk beskriver situasjonen i fjellet som ekstrem.

- Jeg har aldri sett noe lignende, sier pilot Karl G. Backlund i Nordlandsfly i Mosjøen til Nettavisen. Han har fløyet i området i 25 år.

- For en uke siden var fjellene her hvite. Nå er det svart og hvitt.

Fra minusgrader i begynnelsen av uka, gikk temperaturen opp til noen og tjue plussgrader. Det er nå store partier med barmark.

- Dette er fjell uten mye vegetasjon, og når det raser snø og is, løsner også jord og stein. Under snøen går det mye vann, forteller Backlund.

Han forteller at temperaturen nå har sunket noe igjen.

Sklilag som sukker
Roy Brubakk, leder i Brurskanken turlag, sier til Nettavisen at snøen ligger i to lag skilt av et lag snøkrystaller som har frosset nesten som sukker.

Under er det mye vann. Han sier det er den raske tiningen som har skapt den voldsomme skredfaren.

Store krefter i sving
Både Backlund og Brubakk beskriver hvordan skred lager store dammer, som så brister igjen med stor kraft.

- Jeg snakket med en som så et stort ras demme opp en elv i Bleikvasslia. Det sto en vannkaskade på flere meter opp i luften, sier Backlund.

Skulle sette opp turbok
De åtte - fem kvinner og tre menn - ble rammet av skredet ved 15-tiden søndag da de var på tur for å sette opp en turbok på toppen av Jamtfjelltinden. To kom fra skredet tilnærmet uskadet, to ble skadet og ble fraktet til sykehus. To omkom, mens to altså er savnet og er antatt omkommet.

Ifølge Helgeland Arbeiderblad var det ambulansehelikopteret fra Brønnøysund som hentet ut de to skadde og de to omkomne.

Letingen etter de to savnede ble foretatt ved helikoptersøk og med personell på stedet. Det ble søkt langs deler av det flere hundre meter lange raset. Letingen ble stanset da det var fare for nye skred i området. Mannskapet om bord på redningshelikopteret observerte en 500 meter bred snøfond som sto i fare for å rase ut i det aktuelle området, meldte Helgeland politidistrikt mandag. Av hensyn til letemannskapenes sikkerhet ble derfor videre søk avbrutt.

Se flere nyheter om rasulykken i Vefsn i Helgeland Arbeiderblad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.