RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KRAV PÅ Å VITE: Redaktørforeningens leder Arne Jensen mener det vil være urimelig dersom ikke publikum skal kunne vite hvordan politiet - med sin hjemmel til å bruke fysisk makt og vold - er utstyrt for å kunne utføre sin jobb.
KRAV PÅ Å VITE: Redaktørforeningens leder Arne Jensen mener det vil være urimelig dersom ikke publikum skal kunne vite hvordan politiet - med sin hjemmel til å bruke fysisk makt og vold - er utstyrt for å kunne utføre sin jobb. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Forstår ikke politidirektørens mediekritikk etter våpendebatten

Sist oppdatert:
Politidirektøren beklager mediefokus på våpendetaljer. Norsk Redaktørforenings leder reagerer.

OSLO (Nettavisen): Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener  sommerens debatt og mediefokus rundt politibevæpning, skudd i kammeret-praksis og vådeskudd kan ha gjort politiet mer sårbare.

- Det er med på å øke faren for vådeskudd og risikoen mot våre mannskaper og publikum når slik kunnskap er i uønskede hender, uttalte Humlegård til Nettavisen onsdag.

Les saken her: Derfor var politiet taus om kule i kammeret

Overfor VG gikk han senere lenger:

- Den eksponeringen som media har stått for, og som vi til slutt har blitt tvunget til å bekrefte, har økt faren for vådeskudd. Det synes jeg er kritikkverdig, uttalte politidirektøren til avisa.

- Slik et åpent samfunn fungerer

Humlegårds uttalelser får Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, til å reagere:

- Jeg stiller meg undrende til hans resonnement om at mediene er å klandre. Jeg forstår at det er ubehagelig for politiet at vi får denne oppmerksomheten rundt spørsmålet om bevæpning, og jeg tror Humlegård seriøst mener at det beste for etaten ville være mindre fokus på dette. Men nettopp politidirektøren bør etter min syn ha så stor innsikt i hvordan et åpent samfunn fungerer at han forstår at dette ikke er til å unngå, sier Jensen til Nettavisen.

Mener publikum har krav på å vite

Redaktørforeningens talsmann mener det vil være urimelig dersom ikke publikum skal kunne vite hvordan politiet - med sin hjemmel til å bruke fysisk makt og vold - er utstyrt for å kunne utføre sin jobb.

Informasjonen om vådeskudd og bevæpningsregimet er tematikk som helt klart hører hjemme i det offentlige ordskiftet.

- Og dette handler jo om hvordan de opptrer og er utstyrt i det offentlige rom, ute blant vanlige mennesker, for å bruke det uttrykket. Videre er informasjonen om vådeskudd og mulige konsekvenser av det nye bevæpningsregimet også en tematikk som helt klart hører hjemme i det offentlige ordskiftet.

Jensen sier pressen selvsagt skal veie sin informasjonsplikt opp mot hensynet til hva som kan sette liv og helse i fare og lytte til innspill fra politiet.

- Men det kan ikke legge en demper på en debatt om politiets bevæpning og premissene for den.

Bekreftelsen kom 4. august

Politidirektoratet ville lenge ikke gå i detaljer om politiets bevæpning og våpenpraksis, men vådeskuddet på politihuset i Stavanger i juli avslørte at politiets tjenestevåpen P30L bæres helladd og skyteklart med patron i kammeret. 4. august gikk Politidirektoratet omsider ut og bekreftet dette.

HET DEBATT: Politidirektør Odd Reidar Humlegård og justisminister Anders Anundsen på pressekonferansen onsdag der de fortalte at den midlertidige bevæpningen av politiet fortsatt gjelder.

Forlenget bevæpning

Siden er det blitt klart at det har vært flere vådeskudd med politivåpen, og onsdag gikk Politidirektoratet ut med beskjed til landets politimestere om at alle vådeskudd skal rapporteres inn. Samtidig forlenges den midlertidige bevæpningen til 15. oktober fordi trusselbildet er uendret. Parallelt med dette understreker både justisminister Anders Anundsen (Frp) og politidirektør Odd Reidar Humlegård at hovedprinsippet om et ubevæpnet politi ligger fast og at meningen er å komme tilbake til normalen. I mellomtiden skal politiet blant annet utrede bruk av elektrosjokkvåpen som et supplement til vanlige skytevåpen.

Les også:

Forlenger bevæpning til 15. oktober

Politiforsker er skeptisk til elektrosjokkvåpen

Vådeskudd fra politi traff campingvogn

Stortinget skeptisk avventende til elektrosjokkvåpen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere