*Nettavisen* Nyheter.

Første regjerende dronning i moderne tid

Statistisk får Norge sin første regjerende dronning i moderne tid om 50-60 år, men det avhenger av at monarkiet klarer å opprettholde sin meget sterke stilling i folket.

21.01.04 13:22

Den 21. januar 2004 går inn i historien som den merkedagen da vår fremtidige dronning ble født.

Vi må tilbake til slutten av 1300-tallet for å finne den forrige. Dronning Margrete samlet Norge, Sverige og Danmark til Kalmar-unionen. Før henne var det to kvinnelige regenter som begge het Ingeborg.

En fødsel er et mirakel, uansett om det er en kongelig eller en annen baby som kommer til verden.

I dag er det et helt land som ønsker de nye foreldene og det lille jentebarnet til lykke!

Men samtidig er fødselen et lite skritt i vår konstitusjonelle fremtid, og et synlig og viktig steg i likestilling mellom kjønnene. Selv mange republikanere vil nok glede seg over tanken på en kvinne på tronen.

Mye har vært skrevet om prinsesse Mette-Marit og Ari Behn. Deres ikke-kongelige bakgrunn har vært diskutert, men nye meningsmålinger viser at monarkiets stilling slett ikke er svekket.

Det kan tyde på at folkeliggjøring aksepteres av folket, kanskje fordi nordmenn flest finner noe å identifisere seg med i kongefamilien, og at det over tid bygger oppslutning.

Tiden vil vise om den helt spesielle norske styreformen, i en verden av republikker, vil tåle 50 år til slik at vi faktisk får en dronning.

I dag er det hyggelig å bivåne et lite under, og snart får vi vite om den mulig fremtidige dronningen vil hete Ragnhild (favoritt blant ekspertene) eller Ingeborg (som flertallet av TV 2 Nettavisen tror).

TV 2 Nettavisen gleder seg med kronprins Haakon og kronprisesse Mette-Marit.

De har fått en liten prinsesse!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.