Gå til sidens hovedinnhold

Første sprøyterom åpnes

Etter flere års venting, åpner nå det første sprøyterommet i Oslo. Her skal tunge narkomane få sette heroinsprøyter fullt lovlig.

Førstkommende mandag åpner byråd for helse Margaret Eckbo (Frp) hovedstadens første sprøyterom.

Den offisielle åpningen skjer i Tollbugata 3 mandag klokken 13.00. Oslo kommune har hatt sprøyterommet stående klart siden mars 2003.

– Bystyret fattet vedtak om å sette i gang et forsøk med sprøyterom allerede i oktober 2001, jeg ser derfor frem til at vi nå har fått klarsignal fra Staten til å iverksette dette forsøket, sier Eckbo i en pressemelding fredag.

Økt verdighet
Formålet med sprøyterommet er å bidra til økt verdighet til tungt belastede narkotikamisbrukere. Byråden tror også at rommet vil gi muligheter for økt kontakt og samtaler mellom misbrukerne og hjelpeapparatet, og bidra til å forebygge infeksjoner og smitte, i tillegg til å redusere antallet overdoser og overdosedødsfall.

– Vi håper at dette tiltaket vil være et skritt på veien for å kunne fange opp flere av de menneskene i byen vår som trenger oppfølging, men som ikke i særlig grad har vært i kontakt med hjelpeapparatet tidligere, sier Eckbo.

Aldersgrense og nummer
Rusmiddeletaten har ansvaret for driften av sprøyterommet. Sprøyterommet er for tungt belastede opiatmisbrukere over 18 år. Brukerne av sprøyterommet må være godkjent og registrert, og dette skjer ved første gangs besøk.

Brukeren får et brukernummer som han/hun skal identifisere seg med ved senere besøk i sprøyterommet.

Forbudt å kjøpe og selge
Kjøp, og salg i og utenfor lokalene er forbudt. Brukeren må ved ankomst oppgi rusmiddelmengde som skal injiseres, og det er bare heroin som kan injiseres straffe-fritt.

Sosial- og helsedirektoratet inviterer nå kommuner til å søke om å få opprette spøryterom .

Får sprøyter og veiledning
De ansatte har ansvar for å kontrollere rusmiddelmengden som brukeren har med seg, og dele ut injeksjonsutstyr. De kan også gi brukeren veiledning og instruksjon, men ikke hjelpe med selve injeksjonen.

- Veiledning vil kunne hindre overdoser og uheldig injeksjonspraksis. Sprøyterommet og venterommet vil være bemannet med fem personer og det vil alltid være helsepersonell til stede, opplyser byråden.

Sprøyterommet vil være åpent hver dag mellom klokka 10 og 16 ved oppstart.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus