RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FORSVARER: Thomas Randby er forsvarer for den terrortiltalte 24-åringen fra Fredrikstad.
FORSVARER: Thomas Randby er forsvarer for den terrortiltalte 24-åringen fra Fredrikstad. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Forsvarer: - En bevisplattform bygget på Facebook

Sist oppdatert:
Mener påtalemyndigheten forsøker å strekke jussen.

OSLO (Nettavisen, NTB): Aktor ber om åtte års fengsel, mens forsvarer mener 24-åringen fra Fredrikstad som dro til Syria for å bidra i kampen mot Assad-regimet må frifinnes for terrortiltalen.

Rettssaken som startet i Oslo tingrett 22. juni og som ble avsluttet med prosedyrer tirsdag handler om en norsk Syria-kriger og hvorvidt han kan dømmes etter straffelovens bestemmelser om terrorisme.

Les også: - Hva skal du med kikkertsikte hvis du skal drive med humanitært arbeid?

Selv erkjenner han ikke straffskyld etter tiltalen.

24-åringen er tiltalt etter straffelovens paragraf 147 a for å ha «planlagt eller forberedt en terrorhandling ved å inngå forbund med noen om å begå en slik straffbar handling» og for 147 d, som går på deltakelse i, rekruttering til eller å yte økonomisk eller materiell støtte til en terrororganisasjon.

Forsvarer Thomas Randby omtalte i sin prosedyre aktors bevisplattform som «mildt sagt usikker» og sa den var «bygget på Facebook nesten ene og alene». Han mente videre det var en stor svakhet at de tiltalte hadde hatt kontakt med der nede ikke var avhørt.  Han angrep aktors premiss om at Syria under Assad tross alt må anses som et legitimt regime og mente dette står i klar kontrast til hva blant andre utenriksminister Børge Brende har uttalt om Assad.

- Terrorist eller frihetskjemper?

- Hvis man har bistått i kamp mot en tyrann i en borgerkrig, er man da en terrorist eller en frihetskjemper? spurte Randby og dro også historiske paralleller til norsk deltakelse i den spanske borgerkrigen.

- Er det riktig å strekke jussen for å få til knallharde dommer mot unge idealister? spurte han videre.

24-åringen kom hjem fra Syria i februar i fjor. Han hadde da en skuddskade i benet. Han har blant annet fortalt at han kjørte ambulanse i Syria og han har innrømmet at han skaffet seg våpen, men har sagt at det var for sin egen sikkerhets skyld.

Poserte med våpen

På bilder han selv la ut på Facebook poserte han med våpen, men forsvarer mener det ikke er noe bevis for at han begikk straffbare handlinger der nede.

POSERTE: Dette er et av bildene tiltalte selv la ut på Facebook.

Aktors påstand er at 24-åringen en tid fulgte IS, så Jaish al-Muhajireen wal-Ansar og Jabhat al-Nusra, tre grupperinger som nå er terrorlistet. Jaish al-Muhajireen wal-Ansar var ikke terrorlistet på dette tidspunktet.

Forsvarer mener det ikke holder å peke på en slik liste over terrorlistede grupperinger, men at tingretten må se på hva 24-åringen faktisk har gjort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere